Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ait parçalar Cuma günü itibarıyla Türkiye'ye gelmeye başladı.

Dolar/TL saat 16.32 itibariyle 5.7095/5.7125’ten işlem gördü. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları düşüşte! Gram ve çeyrek altında son durum ne?" desc="Düşüş eğiliminde olan altın fiyatları 259,8 liradan alıcı buluyor. İstanbul Kapalıçarşı’da, cuma günü kapanışta çeyrek altın 425 lira, Cumhuriyet altını 1.738 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise 260,7 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altın ne kadar oldu? İşte 16 Temmuz altın fiyatları…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/16/iecrop/altin-4_16_9_1563252956.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-dususte-gram-ve-ceyrek-altinda-son-durum-ne-5232045/"]

Hafta sonunda basın sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye yok, böyle bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de herhangi bir şey söz konusu değil" dedi.

"TRUMP DA KANUNLARA UYACAK"


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün Washington Post gazetesinde yayınlanan söyleşisinde "Kanunlar yaptırım gerektiriyor ve bu kanunlara uyacağımıza inanıyorum. Başkan Trump da bu kanunlara uyacak" dedi.

İntegral Yatırım'ın notunda Fitch'in not indiriminin zaten yatırım yapılabilir seviyenin altında olunması nedeniyle piyasalar üzerinde fazla bir etkisinin olmasının beklenmediği, bu hafta olası yaptırımlar konusunda ABD'den gelecek açıklamaların izleneceği belirtildi.

UYSAL: MANEVRA ALANI OLUŞTU


TCMB Başkanı Murat Uysal'ın temkinli duruşun devam edeceğini ancak bu sıkılığın makul ölçüde bir reel faizle sürdürüleceğini bildirmesinin ardından 25 Temmuz'daki PPK toplantısına yönelik faiz indirimi beklentilerine çok netlik kazandırmadığı belirtilen notta, "Faiz indiriminin şiddetine yönelik belirsizlik toplantı tarihi yaklaştıkça döviz kurları üzerinde daha baskın olabilir" denildi.

Uysal, finansal istikrara katkı sağlamak amacıyla zorunlu karşılıklar başta olmak üzere tasarruflarında bulunan araçları etkin bir şekilde kullanacaklarını söylerken; mevcut gelişmelerin para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ettiğini belirtti.

Risk algısı ve belirsizliğin kurda yeniden 5.75 seviyesini ve üzerinin test edilmesine neden olabileceği, bu seviyenin üzerine yerleşmesi halinde ise kurun 5.88 seviyelerine yükselebileceği belirtilen İntegral'in haftalık değerlendirmesinde, TCMB'ye yönelik faiz indirme beklentileri ve mevcut gündem kurda oynaklığın yüksek olmasına neden olabileceği belirtildi. Buna göre borsada ise S-400 belirsizliği devam ettiği sürece yukarı tepkilerin güçlü ve kalıcı olmasının beklenmemesi gerektiği ifade edildi.

FİTCH NOTU DÜŞÜRDÜ


Fitch, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının, yetkililerin sürekli trendin altında devam eden büyüme dönemi ve enflasyondaki düşüşle ilgili toleranslarına yönelik şüphelerin artmasına yol açtığını belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü, görünümü negatifte tuttu.

Fitch'in ardından gözlerin çevrildiği S&P ise ABD yaptırımlarının özellikle Türkiye'nin bankacılık sektörünü hedef alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti.

Başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody's ve Fitch, Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyor.

Öte yandan AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı kapsamında sonuç bildirgesi yayınlandı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetlerinin yasa dışı olduğu savunulan bildirgede, AB'nin bu duruma yönelik çeşitli kararlar aldığı belirtildi.

Bildirgede, AB'nin Türkiye'ye sağladığı katılım öncesi fonlarda 2020 için kesinti yapılmasına, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesine karar verildiği kaydedildi.

Analistler yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para politikasına ilişkin belirsizlikler, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için ana risk unsurları olduğunu söylüyorlar.

Tahvil piyasasında ise önceki haftayı %18.98 seviyesinden kapatan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son işlemde %18.97 seviyesindeydi.

Önceki haftayı %16.21 seviyesinden kapayan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son işlemde %17.06 seviyesindeydi.

REUTERS