Yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalmasının, TCMB'nin faiz indirim miktarına yönelik belirsizlik nedeniyle Fed'den faiz indirim beklentisinin küresel risk iştahını desteklediği bir ortamda olumsuz haber akışına rağmen kurda fiyatlamaların sınırlı kalmasına neden olduğu belirtiliyor.

Dolar/TL saat 15.47 itibarıyla 5.6877/5.6898'den işlem gördü. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları düşüşe geçti! Çeyrek altın ne kadar?" desc="Aşağı yönlü bir seyir izleyen altın fiyatları bugüne 257,7 lira seviyesinden başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da, dün kapanışta çeyrek altın 421 lira, Cumhuriyet altını 1.725 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise 258,7 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altında son durum ne? İşte 17 Temmuz altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/17/iecrop/depophotos-altin-fiyatlari_16_9_1549255279_16_9_1563343222.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-dususe-gecti-ceyrek-altin-ne-kadar-5234161/"]

Swap piyasasında Mart ayında atılan adımların ardından yabancı yatırımcıların artık pek işlem yapmaması ve son dönemde yoğun döviz talebi gözlenen yerli bireysel yatırımcının doygunluğa ulaşmasının yoğun gündeme rağmen kurda agresif hareketleri engellediğini belirten bir bankacı, "Yerli yatırımcı o kadar çok dolar aldı ki arzda kesinti oluştu. Bireysel yatırımcıdaki doygunluk herkesin beklemeye geçmesine neden oldu" dedi.

"PİYASA 25 TEMMUZ'A KADAR BEKLEMEDE OLACAK"


Fed'in Temmuz'da ve yılın kalanında faiz indirimi yapacağı beklentisinin gelişmekte olan piyasalara olumlu yansıdığını söyleyen aynı bankacı, "Geçen hafta rand ve realdeki primlere karşın Uysal'ın açıklaması, S-400 teslimatı, Fitch'in not indirimi gibi iç dinamikler nedeniyle TL buna ayak uyduramadı, dün ise bu boşluğu kapattı" dedi ve şöyle devam etti:

"Piyasada Trump'ın yaptırımlara muafiyet uygulama yetkisini kullanacağı, pazarlığın devam edeceği ve yaptırımların 2020'ye kadar ötelenebileceği algısı oluşmaya başladı. Bu nedenle odak iç gelişmelere yöneldi, Fitch bile S-400'den ziyade TCMB'nin bağımsızlığını ön plana çıkardı. Dolayısıyla piyasa 25 Temmuz'a kadar beklemede olacak. Çetinkaya öncesi 100-150 baz puanlık indirimi makul bulunurken 200 baz puanlık beklenti oluştu ki bu da totalde kurda 10 kuruşluk artış etkisi yarattı. Bunun da üzerinde önden yüklemeli bir artırım TL'de 5.85'lere baskı oluşturur. Altında kalan bir miktar ise sıkı duruş algısıyla TL'de değer kazanımına neden olabilir."

S-400'LER GELEMEYE BAŞLADI


Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ait parçalar Cuma günü itibarıyla Türkiye'ye gelmeye başladı.

Hafta sonunda medya temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye yok, böyle bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de herhangi bir şey söz konusu değil" dedi.

Trump ise dün yaptığı açıklamada Washington'un Ankara'ya F-35 savaş uçaklarını satamamasının "adil olmadığını" söyledi. Trump "(F-35 üreticisi) Lockheed'in hiç de memnun olmadığını söyleyebilirim" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü Morgan Ortagus ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Trump'ın "CAATSA yasasındaki tüm seçenekleri incelediğini" söyledi.

İNDİRİM BEKLEYEN PİYASALARDA MİKTAR BELİRLEYİCİ OLACAK


Öte yandan TCMB Başkanı Murat Uysal hafta sonunda AA'ya verdiği söyleşide mevcut gelişmelerin para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ettiğini söyleyerek, "Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para politikasının temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi önem taşıyor, ancak burada sıkılık derecesini nominal değil reel faizler üzerinden tanımlamak daha doğru olur. Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir reel getirinin korunduğu bir çerçeveyi esas alacağımızı ifade edebilirim" dedi.

TCMB'den zaten bir indirim bekleyen piyasalar seyrinde indirimin miktarı belirleyici olacak.

FITCH TÜRKİYE'NİN NOTUNU DÜŞÜRDÜ


Fitch, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının, yetkililerin sürekli trendin altında devam eden büyüme dönemi ve enflasyondaki düşüşle ilgili toleranslarına yönelik şüphelerin artmasına yol açtığını belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü, görünümü negatifte tuttu.

Fitch'in ardından gözlerin çevrildiği S&P ise ABD yaptırımlarının özellikle Türkiye'nin bankacılık sektörünü hedef alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti.

Başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody's ve Fitch, Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyor.

ANA RİSK UNSURLARI NELER?


Analistler yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para politikasına ilişkin belirsizlikler, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için ana risk unsurları olduğunu söylüyorlar.

Tahvil piyasasında ise önceki haftayı %18.98 seviyesinden kapatan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son işlemde %18.97 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta %18.91, valörde son işlemde %18.83 seviyesindeydi.

Önceki haftayı %16.21 seviyesinden kapayan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son işlemde %17.06 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta %17.43, valörde son işlemde %17.32 seviyesindeydi.

REUTERS