Bankacılar Kıbrıs adası yakınlarında yaşanan gerilimin ise daha çok iyimserliğin önüne geçtiğini belirttiler.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, enflasyonun hedefe dönmemesi durumunda, muhtemelen yeni faiz indirimleri veya varlık alımları yoluyla para politikasını tekrar gevşetmesi gerekeceğini belirtti.

Dolar/TL saat 17.22’de 5.8383/5.8397 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini alma kararlılığının ABD ile ilişkilere etkisi piyasalardaki ana belirleyici olma konumunu sürdürüyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) satın almadan sorumlu yetkilisi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planları nedeniyle Washington'un Locheed Martin LMT.N yapımı F-35 parçaları üreten Türk şirketlere ek olarak, diğer Türk savunma şirketlerine finansal yaptırımlar getirme seçeneğini değerlendirdiğini belirtti.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları sakin başladı! Gram ve çeyrek altın ne kadar?" desc="Yeni güne sakin başlayan altın fiyatları 253,2 lira seviyesinde dengelendi. Dün kapanışta çeyrek altın 412 lira, Cumhuriyet altını 1.687 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise cuma günkü kapanışa göre yüzde 1,06 düşüşle 253,00 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altında son durum ne? İşte 18 Haziran altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/18/iecrop/altin-2_16_9_1560834351.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-sakinledi-iste-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlarinda-son-durum-5182822/"]

Tartışmalar bugüne kadar çoğunlukla F-35 programı üzerine odaklansa da, Lord'un açıklamaları, Türkiye'nin S-400 almaktan vazgeçmemesi nedeniyle Washington'un endişelerinin arttığını gösteriyor.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 konusunda son dönemde yaşanan gelişmeler önce TL'yi pozitif ayrıştırmış ancak bu kalıcı olamamıştı. Son günlerde gelen açıklamalar piyasalarda tedirginliği tekrar artırmış durumda. Analistler TL'nin ABD ile yaşanan ve yaptırımlarla sonuçlanabilecek olan geriliminin TL'de ciddi baskıya neden olduğuna dikkat çekiyor.

HAZİNE'NİN ARTAN BORÇLANMA İHTİYACI SONRASI TAHVİL İZLENİYOR


Türkiye ekonomisinin makro anlamda, özellikle de benzer ülkelere kıyasla, en güçlü olduğu alanların biri olan bütçe dengesi, 2016'da yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle kısmen bozulmaya başladı.

Bunun yanı sıra başta Kuzey Irak ve Suriye olmak üzere jeopolitik gelişmeler nedeniyle güvenlik harcamalarındaki artış da bu etkiyi tetikledi.

Geçen yıl 24 Haziran seçimleri öncesi kamu emekli ve çalışanlarına yönelik atılan genişlemeci adımlar ise harcamalar tarafındaki yükselişin kalıcı olarak hızlanmasına neden oldu.

Bugünlerde ise geçmiş dönem atılan adımların giderleri artırması ile birlikte büyümenin yavaşlamasıyla birlikte gelirlerin güçlü bir artış göstermemesi de Hazine'nin finansman ihtiyacını tetikleyen en önemli gelişmeler oldu.

Hazine bugün 500 milyon TL'lik kira sertifikası ihracı ile Haziran ayı borçlanma programı tamamlanacak.

Bu ay toplam 11.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 9.3 milyar TL'si piyasadan toplam 12 milyar TL'lik iç borçlanma programlayan Hazine, piyasadan 10.06 milyar TL, kamu dahil toplamda ise 13.1 milyar TL borçlandı.

Azalan yabancı payı ve artan maliyetler sonrası Hazine, bankaların TL cinsi devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) daha çok ilgisini beklediğini bankalara geçen ay sonunda iletmişti. Bankalar ise buna karşın Hazine'den başta 10 yıllık gösterge olmak üzere uzun vadeli ihraçlar beklediklerini söylemişlerdi.

Hazine'nin artan borçlanma ihtiyacı sonrası ise dün Merkez Bankası'ndan (TCMB) Hazine ihalelerinde en yoğun alıcı olan Piyasa Yapıcı (PY) bankalara yönelik bir adım geldi.

TCMB piyasa yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri (APİ) çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verdi.

Adım arka kapıdan bir faiz indirimi olduğu yorumlarıyla eleştirildi ancak piyasada olumsuz bir tepki yaşanmadı.

Seçim öncesi son hafta kurun yönünde dışarıda ise Fed bekleniyor.

Bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Kurulu (FOMC) bugün başlayacak ve yarın sona erecek. Bu hafta Fed'e ek olarak Japonya ve İngiltere merkez bankaları da para politikası kararlarını açıklayacaklar.

ABD Başkan Donald Trump'ın faizleri düşürme talepleriyle karşı karşıya kalan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapacağı para politikası toplantısında faizleri değiştirmemesi ancak bu yılın ilerleyen zamanlarında faiz indirimine zemin hazırlaması bekleniyor. Fed'in iki günlük para politikası toplantısı günün ilerleyen saatlerinde başlayacak.

REUTERS