Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, enflasyonun hedefe dönmemesi durumunda, muhtemelen yeni faiz indirimleri veya varlık alımları yoluyla para politikasını tekrar gevşetmesi gerekeceğini belirtmişti.

Dolar/TL saat 09:18'de 5.8719/5.8736 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Piyasada bu haftasonu yapılacak İstanbul seçimleri beklenirken, ABD ile ilişkiler ana yön belirleyici konumunu sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın yeni genişleme yanlısı adımlar atılabileceği açıklamaları ise piyasada iyimserliği destekleyen bir etken olarak öne çıkıyor.

Asya borsaları para politikası kararını bu akşam açıklayacak olan Fed'in Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) izleyerek faiz indirimlerine kapıyı aralayacağı beklentisiyle beş haftanın zirvesine çıktı.



Yatırımcılar doların Fed kararı sonrası gücünü koruyup koruyamayacağını izliyor olacaklar.

Fed'in bu akşam sonuçlanacak toplantıda para politikasında değişiklik yapmaması, ancak bir sonraki toplantının yapılacağı Temmuz'da faiz indirimine zemin hazırlaması bekleniyor.

Türkiye'nin kredi notunun Moody's tarafından bir kademe indirilmesine belirgin tepki vermeyerek haftaya 5.90'lı seviyelerin üzerinde başlayan dolar/TL dün de düşüşünü sürdürerek günü 5.84'lü seviyelerde tamamlamıştı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD ile ilişkiler yakından takip ediliyor. Hatırlarsınız yerel seçimlerden önce iki ülke arasında bir gerilim yaşanmayacağı beklentisi TL'de hatırı sayılır bir iyimserlik getirmişti. Ancak son günlerde ise bunun tam tersi yaşanıyor" dedi ve ekledi:

"Bugün de olumsuz bir haber akışı görüyoruz. Yeni yaptırımlar değerlendirildiğine dair haberler TL'de satış baskısı yarattı. Etki çok büyük diyemeyiz çünkü Trump-Erdoğan görüşmesi öncesi somut bir adım beklenmiyor. Ancak önümüzdeki dönemde ABD ile ilişkiler piyasanın ana gündem maddesi olarak kalmaya devam edecek" dedi.

Bloomberg'de bugün yer alan haberde Trump yönetiminin Türkiye'nin S-400 alımına karşı Türkiye'ye uygulanabilecek üç yaptırım paketini değerlendirildiği belirtildi.

Haberde ABD yaptırımlarının en erken Temmuz ayında uygulanabileceği belirtilirken Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile G-20 zirvesindeki görüşmeden önce bir karar almada isteksiz olduğu da belirtildi.

Reuters'da dün yayımlanan bir haberde de ABD Savunma Bakanlığı'nın satın almadan sorumlu yetkilisi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planları nedeniyle Washington'un F-35 parçaları üreten Türk şirketlere ek olarak, diğer Türk savunma şirketlerine finansal yaptırımlar getirme seçeneğini değerlendirdiğini belirtilmişti.

TAHVİL/BONODA ARTAN BORÇLANMA İHTİYACI İZLENİYOR

Bütçe açığının öngörülenin üzerinde artış göstermesi sonrası Hazine'nin artan borçlanma ihtiyacını nasıl karşılayacağı piyasada yakından takip ediliyor. Dün düzenlenen ihaleler de bu kapsamda yakından takip edilirken artan borçlanma maliyetlerine karşın Hazine'nin borçlanma tutarlarını da programlarının ötesinde artırdığı görülüyor.

Bu ay toplam 11.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 9.3 milyar TL'si piyasadan toplam 12 milyar TL'lik iç borçlanma programlayan Hazine, piyasadan 10.06 milyar TL, kamu dahil toplamda ise 13.1 milyar TL borçlanmıştı. Bugün sukuk ile 1.61 milyar TL ve programda olmayan 6 ay vadeli 2.07 milyar TL'lik borçlanma ile birlikte bu ay hedefler oldukça aşılmış durumda.

Türkiye ekonomisinin makro anlamda, özellikle de benzer ülkelere kıyasla, en güçlü olduğu alanların biri olan bütçe dengesi, 2016'da yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle bozulmaya başladı. Güvenlik harcamalarındaki artış da bu etkiyi tetikledi.

Geçen yıl genel seçimler öncesi kamu emekli ve çalışanlarına yönelik genişlemeci adımlar ise harcamalar tarafındaki yükselişin kalıcı olarak hızlanmasına neden oldu.

Bugünlerde ise geçmiş dönem atılan adımların giderleri artırdığı bir ortamda büyüme yavaşlayarak bütçe gelirlerini sınırlamış durumda.

Azalan yabancı payı ve artan maliyetler sonrası Hazine, bankaların TL cinsi devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) daha çok ilgisini beklediğini bankalara geçen ay sonunda iletmişti. Bankalar ise buna karşın Hazine'den başta 10 yıllık gösterge olmak üzere uzun vadeli ihraçlar beklediklerini söylemişlerdi.

Hazine'nin artan borçlanma ihtiyacı sonrası ise hafta başında Merkez Bankası'ndan Hazine ihalelerinde en yoğun alıcı olan Piyasa Yapıcı (PY) bankalara yönelik bir adım geldi.

TCMB piyasa yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri (APİ) çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verdi.

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilde son işlem %17.62 , gösterge 2 yıllıkta %21.95 oldu.

REUTERS