Trump, yönetiminin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasının ardından Türkiye'ye yaptırım uygulamayı değerlendirip değerlendirmediği konusunda net olmayan açıklamalar yaptı.

İlk olarak "Şu anda bu konuya (yaptırımlara) bakmıyoruz" yanıtını veren Trump daha sonra söz konusu adımın üzerinde düşünüldüğünü söyleyerek bu açıklamasıyla çelişen ifadeler kullandı.

Dolar/TL saat 17.01 itibarıyla 5.6384/5.6412’den işlem gördü. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları yükselişe geçti! Çeyrek altın ne kadar oldu?" desc="Haftanın son gününe artışla başlayan altın fiyatları 261,7 lira seviyesinde dengelendi. İstanbul Kapalıçarşı'da, dün kapanışta çeyrek altın 423 lira, Cumhuriyet altını 1.732 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise 259,8 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altında son durum ne? İşte 19 Temmuz altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/19/iecrop/serbest-piyasada-altin-fiyatlari-12256640_amp_16_9_1563514763.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-yukselise-gecti-ceyrek-altin-ne-kadar-oldu-5238000/"]

Trump'a Ankara'ya yaptırımlara göz ardı edip etmediği sorulduğunda "Birçok sebepten dolayı çok çok zor bir durum. Dolayısıyla, bakıyoruz. Ne yapacağımızı göreceğiz" dedi.

Öte yandan ABD'li Cumhuriyetçi ve Demokrat Senatörler Trump'ın Rus ordusuyla iş yapanları cezalandırmasını öngören yasaya uyması gerektiğini söyleyerek, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrısında bulunan tasarı sundular.

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, Trump'ın açıklamaları ile dün gerileyen dolar/TL'de bu sabah itibariyle yukarı ataklar olduğunu söyleyerek, "Trump'ın açıklamasının daha net anlaşılmaya başlamasıyla kurda düzeltmeler görüyoruz. Gelebilecek yeni açıklamalar da bugün kurda volatiliteyi artırabilir" dedi.

Önümüzdeki dönemde olası yaptırımların içeriğinin önemli olacağını, ekonomide likidite sorununa neden olabilecek kararlar görülmezse TL'ye çok olumsuz yansımayabileceğini söyleyen Kavak, "Bu durumda piyasa kısa vadede TCMB'ye ve ne kadar indirim yapacağına odaklanacaktır. TCMB'den 300 baz puana kadar gelebilecek bir indirim hasarsız atlatılabilir ancak 400 baz puanın üzerindeki miktarlar ciddi bozulmaya neden olacaktır. Öte yandan ZK konusu da izlenecek" dedi.

Yurtiçinde son günlerdeki haber akışı ve devam eden risklere rağmen kurda sakin ve aşağı yönlü bir seyir gözleniyordu.

Analistler kısa vadede piyasa için en önemli riskin TCMB'den beklenen faizi indiriminin miktarına yönelik belirsizlik olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalmasının, Fed'den faiz indirim beklentisinin küresel risk iştahını desteklediği bir ortamda kurda fiyatlamaların sınırlı kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

TCMB'nin gelecek haftaki toplantıda faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılırken, ne kadarlık indirim yapacağı ise piyasaların önümüzdeki dönemde seyrinde belirleyici olacak.

Geçen hafta görev değişiminin hemen ardından Reuters'ın yaptığı ankete göre TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Murat Uysal'ın getirilmesinin ardından bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi başkan değişimi öncesine göre 100 baz puan artarak 200 baz puana yükselmişti.

TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceği belirtiliyor.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil piyasasında da faizlerde düşüşe neden oluyor.

REUTERS