Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi alımı nedeniyle yaptırım konusunun tekrar gündeme gelmesi, ABD'de sözde Ermeni soykırımını içeren düzenleme ile Türkiye'ye F-35 savaş jeti satışını yasaklayan ve yaptırım çağrısı içeren tasarının kabul edilmesi iki ülke ilişkilerine yönelik piyasada endişeleri artırmış durumda.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

(Detaylı veriler için yukarıdaki ilgili kelimelere tıklayın)

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişelerin yanı sıra reel faizlerde gözlenen düşüşün baskısı altında olan dolar/TL 26 Ağustos'ta illikit piyasada yaşanan ani yükselişten bu yana ilk defa 5.94 seviyesini aştı.

30 MAYIS'TAN BU YANA EN YÜKSEK


Kısa süreli ani yükseliş dikkate alınmazsa 30 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar/TL'deki artışta bireysel yatırımcıların alımlarının yanı sıra yılsonu kaynaklı kurumsal döviz talebi de etkili oluyor.



TL son günlerde gelişmekte olan ülke para birimlerinin aksi yönde hareket ederek değer yitirken, dolar/TL'de oynaklık da arttı. Oynaklıktaki artışın ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bazı döviz-TL türev işlemlerdeki limitleri kıstığını açıkladı.

BDDK'nın dün akşam açıkladığı karara göre bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadesine yedi gün veya daha kısa süre kalan, vadede TL satım yönündeki para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlem tutarları toplamının en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10'unu geçemeyecek.

Analistler BDDK'nın adımının kurda son dönemde yaşanan oynaklığın azaltılması adına yapıldığını belirtiyor.



BDDK'nın dünkü kararının ardından da TCMB bu sabah, döviz karşılığı TL swap piyasasında Ağustos ayından bu yana ilk defa ihale açtı. Üç ay vadeli dolar karşılığı TL swap ihalesinde ihale tutarı 1 milyar dolar oldu.

TL FAİZİ AŞAĞIYA GELDİ


İş Yatırım Kısa Vadeli Stratejiler bölümünden Halil Barışkan, BDDK ve TCMB'nin adımının Londra'daki swap piyasasını yurtiçine kaydırmayı amaçladığını söyleyerek, "Kurdan ziyade Londra swap faizlerinde etkisini gördük, faizlerin %10-11'lerden %4.5'lere gerilemesine neden oldu" dedi.

BDDK'nın Mart'ta attığı adımlardan sonra swap faizlerinin yükseldiğini, şimdi ise tersi bir durum olduğunu söyleyen Barışkan, "Elinde 1 hafta vadeli TL bulunduran Londra'daki işlemci, TL'yi verecek yer bulamayınca TL faizi aşağı geldi. Bu adımların kısa vadede kur üzerinde fiyatlamasını görmedik ama orta vadede TL'yi negatif etkiler" dedi.

'DOLAR YÜKSELDİKÇE TALEP ARTIYOR'


Kurda temkinli olunması gereken seviyelerde olunduğunu ancak kısa vadede yukarı ivmeli bir hareket beklemediğini söyleyen Barışkan, "Piyasada ABD'nin CAATSA kapsamında uygulayabileceği yaptırımlara yönelik endişeler var ancak kurdaki kayıpta etkili olan diğer ana unsur TCMB'nin faiz indirimleri sonrası azalan reel faizin TL mevduatın cazibesini azaltması ve bireylerin dolara geçişinin yanı sıra kurumların borç ödeme kaynaklı alımları. Oynaklık dip seviyelerde olsa da dolar yükseldikçe yerli yatırımcının döviz talebi artıyor" dedi.

Barışkan, TL'deki oynaklığın da arttığını belirterek, "Öte yandan kurdaki sert yükseliş nedeniyle zımni oynaklıkta da hareket var. Oynaklığın daha da artması sıkıntı yaratabilir. Teknik olarak kur 5.94 seviyesinin üzerinde kalırsa, 6 ve 6.09 seviyeleri ön plana çıkabilir" dedi. (REUTERS)