Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerin en az bu yıl boyunca mevcut seviyesi olan yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 arasında kalacağı mesajının gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklemesiyle sert düşüş gösterdi.



 

Bankacılar bugün dolar/TL'deki düşüşü sınırlayan tek etkenin ise ABD - Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artıran haberler olduğuna dikkat çektiler. Dolar/TL ise saat 16.21 itibari ile 5.4567/ 5.4580 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Son dakika: FED faiz kararını açıkladı!" desc="Amerikan Merkez Bankası (FED) yaptığı açıklamada faizlerde değişiklik yapmadığını duyurdu. Buna göre federal fonlama faizi 2.25 – 2.50 aralığında kaldı. 2019 yılı için faiz artırımı tahmini 2'den sıfıra indi. Aralık toplatısında 3'ten 2'ye inmişti. FED'in faiz kararı sonrası dolar TL karşısında değer kaybederek 5,41 liraya kadar geriledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/fed_16_9_1553112742.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/fed-merakla-beklenen-o-kararini-acikladi-3995921/"]

Fed, ekonomik yavaşlama işaretlerinin olduğu bir ortamda bu yıl faiz artırımı öngörmeyerek üç yıllık para politikasını sıkılaştırma döngüsünü ani bir şekilde sona erdirdi ve bilanço küçültmeyi Eylül ayında durduracağını belirtti.

ABD'de büyüme, işsizlik ve enflasyon tahminlerini düşüren politika yapıcılar, Fed'in politika faiz oranının veya federal fon oranının, en az bu yıl boyunca mevcut seviyesi olan yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 arasında kalacağını söyledi.


"DAHA GEVŞEK BİR PİYASA GÖRÜNÜMÜ ÇİZİYOR"


Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Daha birkaç ay önce Fed'den 2019'da üç belki dört faiz artışı beklenirken, dünkü karar öncesi sıfır ya da bir faiz artışı öngörülüyordu. Fed kararı ise en az 2019'da faizlerin sabit tutulacağını söylüyor ki bu piyasanın beklentilerinden de daha gevşek bir politika görünümü çiziyor" dedi ve ekledi:

"TL gibi gelişmekte olan ülke para birimleri için oldukça pozitif bir karar. Zaten etkisini de piyasada görebiliyoruz. TL'de yüzde 1 civarında bir değer kazancı görüyoruz. Bu sabah itibarıyla ABD ile ilişkilerin önümüzdeki dönemde zor bir sürece gireceğine ilişkin haber ise bu kazançları sınırlayan tek etken oldu."

[old_news_related_template title="Altın fiyatlarında son durum: İşte güncel çeyrek altın ve gram altın fiyatları" desc="Altın fiyatları ekonomi gündeminin merak edilenleri arasında yer almaya devam ediyor. Özellikle gram ve çeyrek altındaki anlık değişimler merak ediliyor. Peki, altın fiyatları yeni güne nasıl başladı? İşte gram altın ve çeyrek altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/altin-5_16_9_1553145323.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlarinda-son-durum-iste-guncel-ceyrek-altin-ve-gram-altin-fiyatlari-2-3999694/"]

Bugün Reuters'ta yer alan bir özel haberde, ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının verilmesi hazırlıklarını yakında dondurabileceği belirtildi.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

REUTERS