BDDK ve TCMB'den dün gelen adımlar ekonomi yönetiminin aldığı kararlara yönelik piyasalarda soru işaretleri yaratırken, S-400 konusunun baskı yaratmaya devam ettiği TL'de bugün değer kaybı gözlendi.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB'nin rezervleri konusu gibi yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları kaynaklı dolarda küresel güçlü seyir de piyasada baskı yaratıyor.

Dolar/TL saat 17:25 itibarıyla 6.0971/6.0992 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerde seyri devam ediyor.



BDDK gerçek kişilerin 100,000 dolar üzeri döviz alımlarında dünden itibaren bankalar tarafından bir iş günü valör uygulamasına geçileceğini duyururken, Merkez Bankası da dün yeniden haftalık repo ihalesi açarak 9 Mayıs'ta başladığı 150 baz puanlık ek sıkılaştırmayı geri çekti.

TCMB öncesinde ise döviz karşılığı TL swap piyasasında TL faizini %25.5'ten %24'e çekmişti.

Birçok bankacı BDDK kararının sermaye kontrolüne yönelik endişe yarattığına, mevcut sorunlara kısa vadeli bir bakış getirdiğine, etkisinden ziyade yarattığı izlenimin olumsuzluğuna dikkat çekti. Bankacılar kısa vadeli adımlar yerine piyasalarda kaybolan güveni tekrar sağlayacak ve risk primini düşürecek adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları artışa geçti! İşte gram ve çeyrek altında son durum" desc="Dalgalı bir seyir izleyen altın fiyatları bugüne artışla başladı. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı dün günü yüzde 0,08 artışla 247,8 liradan tamamladı. Gram altın bugüne ise 248,3 lira seviyesinden başladı. Peki çeyrek altın ne kadar? İşte 22 Mayıs güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/22/iecrop/altin-2_16_9_1558501402.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-artisa-gecti-iste-gram-ve-ceyrek-altinda-son-durum-4885517/"]

TCMB'nin bu adımı ardından fonlama maliyeti %25.5'ten kademeli olarak %24'e düşecek. Ortalama fonlama maliyeti dün %25.19'e geriledi.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, TCMB'nin adımını gevşeme olarak yorumlamadıklarını, repo ihalelerinin durdurulduğu dönemde opsiyon ve kurdaki oynaklığın daha yüksek olduğunu hatırlatarak, "Oynaklığın gerilemesi TCMB'yi enflasyon açısından kurdaki seviyelerin rahatsız etmediğini düşündürüyor. Bir miktar da para politikasını normalleştirme adımı olarak yorumladık, TL'de bir tur daha değer kaybı olursa politika açısından kendine alan açmış oldu" dedi.

Gödek, Mart ortasından bu yana piyasaları meşgul eden risk başlıklarında henüz bir değişiklik olmadığını bu nedenle de yerel varlıklarda bekleyiş sürecinin en erken Haziran ayına kadar bir süre daha devam edebileceğini söyledi.

İşlemcilere göre, başta S-400 - Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına bütçede atılan ve atılabilecek genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydan uzun süredir devam eden döviz biriktirme eğilimi, TCMB'nin rezervlerine yönelik endişeler, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Dolar, ABD'nin Çinli telekom ekipmanı üreticisi Huawei'ye getirdiği sınırlamaları bir süreliğine gevşetmesinin ardından yükselen ABD Hazine tahvil getirilerinden destek bularak üç buçuk haftanın zirve seviyelerine yakın seyrediyor.

ABD'nin Huawei'ye getirdiği sınırlamaları gevşetmesi, ABD-Çin ticaret geriliminin tekrar tırmanmasından kaygılanan piyasalarda rahatlama yaratmış olsa da analistler iki ülke arasındaki ticaret gerilimi son bulmadıkça risk iştahının kırılgan olacağını ifade etti.

Tahvil-bono piyasasında ise önceki gün %19.01 seviyesinden kapanan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %19.26 seviyesindeydi.

Önceki gün %25.72 seviyesinden kapanan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün de spot kapanışta %25.72 seviyesindeydi.

REUTERS