TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün başlayacak karar ise yarın saat 1400'da açıklanacak.

Merkez Bankası'nın yarınki toplantısından başlamak üzere önümüzdeki dönemde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken indirimlerin önden yüklemeli yapılacağı beklentisi ise TL'de bir miktar olumsuz fiyatlama yaratıyor.

Dolar/TL saat 10.46 itibarıyla 5.7311-5.7331 bandında bulunuyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları yükselişe geçti! Çeyrek altın ne kadar?" desc="Yeni güne artışla başlayan altın fiyatları 261,4 lira seviyesinde dengelendi. İstanbul Kapalıçarşı'da, dün kapanışta çeyrek altın 424 lira, Cumhuriyet altını 1.736 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise 260,5 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altın ne kadar? İşte 24 Temmuz altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/24/iecrop/altinlar-1_16_9_1563944049.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-yukselise-gecti-ceyrek-altin-ne-kadar-5246172/"]

Piyasalar Türkiye, Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının önümüzdeki iki haftada gerçekleştirecekleri faiz kararlarına odaklanmış durumda.

TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını 25 Temmuz Perşembe açıklayacak. Ardından gelecek hafta Japonya Merkez Bankası ve Fed toplanacak. TCMB, Fed ve bir ihtimal de ECB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Merkez bankalarının gevşek para politikalarını koruyacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamanın para politikasında daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

400 PUAN ÜZERİ İNDİRİM KURDA BOZULMAYA NEDEN OLABİLİR


Reuters'ın 25 kurumun katılımıyla yaptığı ankette oluşan medyana göre halihazırda %24 seviyesinde olan politika faizinin Temmuz'da %21.5 seviyesine çekilmesi, yıl sonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda euro ECB'nin yarınki para politikası kararı öncesinde dolar karşısında iki ayın dip seviyesine geriledi. ECB'nin para politikasında gevşeme sinyali vereceği beklentileri hat safhaya ulaşırken, yatırımcılar merkez bankasının diğer büyük merkez bankaları gibi yakın dönemde faiz indireceğini tahmin ediyorlar.

Euro dün yüzde 0.5'in üzerinde değer yitirdikten sonra bugün de yüzde 0.1 düşüşle 31 Mayıs'tan bu yana en düşük seviye olan 1.1143 dolardan işlem gördü.

Eurodaki değer kaybı yarınki ECB toplantısı öncesinde hızlandı. Buna karşılık vadeli işlem kontratları merkez bankasının faizlerde 10 baz puan indirim yapacağı şeklinde alınan pozisyonların azaldığına, yani faiz indiriminin Eylül ayında yapılmasının fiyatlandığına işaret etti.

Eurodaki değer kaybında İngiltere'de başbakanlık görevine Boris Johnson'un gelecek olması ve bununla birlikte ülkenin Avrupa Birliği'nden anlaşmasız ayrılık ihtimalinin arttığı endişeleri de etkili oldu.

Bankacılar Fed faiz indirimi beklentilerinin 50'den 25 baz puana doğru gerilediğini, ECB'nin ise bu ay bir faiz indirimine gitmek yerine sonraki toplantıya yönelik indirim sinyali vermekle yetinebileceğini dün de belirtiyorlardı.

Bankacılar daha önce küresel faizlerde keskin düşüş beklentisiyle sert değer kazançları yaşayan gelişmekte olan ülke para birimlerindeki iyimserliğin bu risklerle son günlerde bir miktar azalttığına dikkat çekiyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği şeklinde algılanan ilk açıklaması ile geçen hafta 5.6140 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL'de illikit piyasada görülen en yüksek seviye ise 5.73 seviyesi oldu.

Bankacılar ABD ile ilişkilerin seyrinin yakından izlenmeye devam edildiğini kresel piyasalarda İran-İngiltere gerilimi takip edilirken, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirketler bilançoları da izleniyor.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu. Tahvil getirileri düşüşün ardından yatay bir seyir izliyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama %16.21 oldu.

REUTERS