Cumartesi günü ABD'ye giden Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşmesinin ardından dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı. Piyasada Erdoğan'ın Trump ile yapması beklenen ikili görüşme ve Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyecek konulara yönelik çıkacak olası kararlar izleniyor.

Dolar/TL bugün saat 07.05 itibarıyla 5.6970/5.6997'den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor



Öte yandan Asya borsaları, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların Başkan Donald Trump hakkında soruşturma başlatılacağını açıklamasının ardından gerilerken, dolar açıklama sonrası değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.

Bu adım dünyanın en büyük ekonomisinde siyasi belirsizliğin uzun sürme ihtimalini artırdı. Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar'ın bu çarpıcı hareketi, ABD-Çin ticaret müzakereleriyle ilgili yeni endişeler nedeniyle sarsılmış olan yatırımcı güvenini zedeledi. Ancak bu soruşturma sonucunda Trump'ın görevden alınması pek muhtemel değil.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları 25 Eylül: Gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu?" desc="Altın fiyatları yakından takip edilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde önce Merkez Bankası'nın ardından da FED'in faiz kararının açıklandığı günlerde hareketlenmeler yaşayan altın fiyatları son günlerde dengeli bir seyir izliyor. İşte altın fiyatlarında güncel rakamlar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/25/iecrop/altin-fiyatlari_16_9_1569337146_16_9_1569385478.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-25-eylul-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-5352311/"]

Bir bankacı, "Dün gelen F-35, Patriot sistemi, ticaret anlaşmasına yönelik haber oldukça pozitifti ancak yine de dolar/TL'de 5.65-5.75 bant aralığındaki hareket sürüyor. Bu bandı kırmak için de bir katalizör gerekli. Erdoğan ve Trump'ın yapması beklenen görüşmeden olumlu sonuçlar çıkarsa kurda hareket yaratabilir. Piyasa ABD ile ilişkilerin seyri konusunda biraz daha emin olmak istiyor. Anlaşma TL için pozitif ancak ralli için yeterli değil. Diğer taraftan Trump'a yönelik soruşturma açıklamadı risk algısını biraz bozsa da TL üzerinde şu an sınırlı bir etkisi var" dedi.

Dolar/TL haftaya 5.73 civarında başladıktan sonra ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerle dün 5.6750'ye kadar geriledi. Tahvil getirileri de dün yönünü aşağı çevirirken, BIST-100'de kazanımlar %2'ye yakın seyretti.

Dün CNN Türk'te yer alan bir haberde ABD'nin Türkiye'ye iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarma hedefi kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de kapsayan bir paket sunacağı belirtildi.

Habere göre ABD'nin teklifinin F-35, Patriot sistemi, çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest ticaret anlaşmasını da kapsaması bekleniyor.

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu algıyı artıran haberin ardından dün TL benzer para birimlerinden pozitif ayrışmıştı.

Türkiye ile ABD ilişkileri Suriye'de yaşanan görüş ayrılıkları, Türkiye'nin Rus yapımı savunma sistemlerini satın alması, İran ile geçmiş dönemde yapılan ticaret nedeniyle olası ABD yaptırımları ve rahip Andrew Brunson'ın ABD'ye geri gitmesinden önceki dönemde tutuklu yargılanması nedeniyle gerilmişti.

Ancak son dönemde ilişkilerdeki gerginlik bir miktar azaldı. Bu, piyasalara da olumlu yansıyan bir gelişme oldu.

Öte yandan piyasada bu hafta TCMB'nin düzenlediği iki günlük yatırımcı toplantıları, Erdoğan'ın ABD ziyareti ve dördüncü madde görüşmeleri kapsamında IMF heyetinin temasları da da takip ediliyor.

UZUN VADELİ TL BORÇLANMALARI TEKRAR BAŞLAYABİLİR


IMF, 4. Madde görüşmeleri kapsamında Türkiye ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dış ve iç risklere duyarlı olmaya devam ederken, hükümetin daha fazla reform yapmaması durumunda güçlü ve sürdürülebilir büyümenin zor olacağını belirtti.

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde dün ilk işlemler %14.8 seviyesinde gerçekleşirken; spot kapanışta bileşik getiri %14.61 valörde son işlemde %14.59 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilde dün ilk işlemler %14.66 seviyesinde gerçekleşti. Spot kapanışta bileşik getiri %14.63, valörde son işlem %14.58 oldu.

Reuters'ta dün yer alan bir habere göre Merkez Bankası'nın (TCMB) iki günlük yatırımcı toplantıları kapsamında Hazine ve TCMB başta olmak üzere ekonomi yönetiminden yetkililerle görüşen yatırımcılar Hazine'nin 1.5 yıldır gerçekleştirmediği uzun vadeli TL borçlanmalarına yeniden başlayacağı izlenimi aldılar.

REUTERS