Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim'de politika faizini beklentilerin üzerinde indirmesinin ardından dolar/TL yönünü yukarı çevirdi.

Dolar/TL saat 12.17’de 5.7725/5.7743 seviyelerinden işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Bankacılar küresel riskten kaçışın arttığı ancak küresel faizlerin ve jeopolitik tansiyonun azaldığı bir dönemde gelen faiz indirimi ardından yaşanan tepkiyi "sınırlı" sözleriyle nitelendiriyorlar. Özelikle yaptırım riskinin ortadan kalkmasını ve jeopolitik tansiyondaki azalışa dikkat çeken bankacılar TCMB'nin faiz indirimini önden yüklemeli olarak da nitelendiriyor.



TCMB enflasyondaki düşüş ve jeopolitik risklerin azalmasıyla TL'deki değer kazanımının ardından politika faizini Ekim'de 250 baz puan indirimle %14'e çekti. Böylece son üç toplantıda toplamda 1000 baz puan faiz indirimi yapılmış oldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'nin reel faizi Ekim enflasyon verileri sonrası en iyi EM reel faizi statüsünü sürdürecek. Bu TL'deki baskıyı sınırlayan önemli bir unsur. Siyasilerin rekabetçi kur söylemlerinin TCMB faiz kararlarıyla desteklendiğini söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:

"TCMB'nin son dönemdeki tüm mesajları Ekim'de daha sınırlı bir indirime işaret ediyordu. Ancak jeopolitik gelişmelerin, Rusya ve ABD ile anlaşma sağlanmasının, yaptırım riskinin ortadan kalmasının TL'ye yarattığı iyimserliği kuvvetlendirmedi. TCMB'nin de biraz da gelişmeler son dakikada olduğu için bu pencereyi son dakikada değerlendirdiğini iki önden yüklemeli indirim yerine üç önden yüklemeli indirim yapmayı tercih ettiğini düşünüyoruz."

[old_news_related_template title="Uysal 110 günde 1000 puan indirdi" desc="Merkez Bankası Eski Başkanı Murat Çetinkaya, görevden alınalı tam 110 gün oldu. Bu zaman zarfında ise Merkez Bankası Başkanlığı'na Murat Uysal atandı. Uysal 110 gün içerisinde toplam 1000 baz puan indirim gerçekleştirdi. Faiz oranı yüzde 24'den yüzde 14'e indirilmiş oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/24/iecrop/1025821088_16_9_1562387735-880x495_16_9_1571916383.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/uysal-110-gunde-1000-puan-indirdi-5408948/"]

Enflasyonun yılsonunda tahminlerin altında kalacağı beklentisi ve gelişmiş ülkelerde faizlerin düşük seyrinin desteğiyle bazı analistler faiz indirimlerinin Aralık'ta da sürmesini bekliyor ancak bu noktada gelecek hafta yılın son Enflasyon Raporu'nda verilecek mesajlar izlenecek.

Küresel büyümenin yavaşladığı bir ortamda yatırımcıların gelecek haftaki başlıca merkez bankaları toplantıları öncesinde büyük pozisyonlar almak istememeleri sonucunda küresel risk iştahı da zayıf seyrederken, sterlin yeni Brexit endişeleriyle kayıplarını artırdı.

Sterlin Başbakan Boris Johnson'ın seçim çağrısının İngiltere'nin AB'den ayrılmasına yönelik belirsizliği artırmasıyla dolar ve euro karşısında değer kaybetti. Dolar endeksi hafif değişim göstererek 97.688'e geriledi. Dikkatler Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki faiz kararlarına çevrildi. (REUTERS)