Son dönemde TL'nin oynaklığı oldukça azalmış durumda. Ağustos 2018 kur krizi döneminde 60 seviyesine yaklaşarak tarihi zirveyi test eden 1 ay vadeli ima edilen volatilite bugünlerde tek hanede seyrediyor.

DOLARDA SON DURUM


Dolar/TL bugün saat 16.12 itibarıyla 5.7416-5.7434 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları: Gram 270 lira! Çeyrek altın ve yarım altın ne kadar?" desc="Piyasalarda yaşanan inişli çıkışlı hareketlilik nedeniyle yatırımcılar ve vatandaşlar altın fiyatlarını yakından takip ediyor. Dünyada ve ülkemizde yaşanan güncel olaylarla birlikte altın fiyatları da değişirken özellikle çeyrek altın ve gram altın fiyatları araştırılıyor. 25 Kasım altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/25/iecrop/altin-fiyatlari_16_9_1574656560.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-gram-270-lira-ceyrek-altin-ve-yarim-altin-ne-kadar-5470360/"]

S-400 TESTLERİ YÜKSELTTİ


Ünlü & Co DAHA Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol dolar/TL'de yaşanan yükselişte S-400 testlerine başlanmasının etkili olduğunu belirtti.

Özellikle Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin yatırımcılar tarafından yakından takip edildiği bir dönemde S-400'lerin testlerine başlanmasının TL üstündeki baskının artmasına neden olduğunun söylenebileceğine işaret eden Akyol, "Teknik açıdan baktığımızda ise Ekim ayı ortasında bu yana yaşanan geri çekilmenin direnç noktası olan 5.73'ün üzerindeki rakamların TL'ye negatif yansıyabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dolayısıyla kısa vadede kurun yeniden bu seviyenin altına inip inmeyeceğini izleyeceğiz" diye konuştu.

ABD EKONOMİK VERİLERİ DESTEKLEDİ


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın günübirlik Katar ziyaretindeki açıklamaları takip edilecek.

Küresel piyasalarda yatırımcıların ABD-Çin ticaret geriliminin çözüme kavuşturulmasında ilerleme umutlarına tutunmaları temkinli bir iyimserliği beraberinde getirirken dolar son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan ABD ekonomik verilerinin desteğiyle başlıca bara birimleri karşısında yükseldi.

Piyasalarda Hong Kong'ta gelişmeler de ABD-Çin ilişkileri ve olası ticaret anlaşması süreci için yakından izleniyor. Öte yandan Hong Kong'ta demokrasi yanlısı adaylar hafta sonu yapılan yerel seçimleri ezici bir çoğunlukla kazandılar.

YIL SONLARINDA GÖRÜLEN HACİM DÜŞÜŞLERİ BAŞLADI


Türkiye özelinde ise bankacılar TL ve TL cinsi yatırım araçlarında geçtiğimiz yıllarda yaşanan negatif ayrışmanın bugün fiyatlamaları "cazip" hale getirdiğine de dikkat çekiyorlardı.

Bankacılar, TL cinsi yatırım araçlarındaki mevcut fiyatlamaların önümüzdeki yılın özellikle ilk iki ayı için önemli bir fırsat oluşturabileceğini düşünüyorlar. Her ne kadar bu yılın bitmesine bir aydan uzun bir süre bulunsa da piyasalarda yıl sonlarında görülen hacim düşüşleri başlamış durumda

YILIN SON FAİZ KARARI BEKLENİYOR


Piyasalarda yakından izlenen ve TL'de yön belirleyici olabileceği düşünülen bir gelişme ise 12 Aralık'ta yılın son faiz kararı olacak.

Bankacılar toplantı tarihinin yaklaşmasıyla beklentilere göre TL'de baskı da görülebileceğini ancak küresel düşük faiz politikalarının ve TL'de oynaklığın oldukça azalmış olmasının TCMB'nin elini kuvvetlendirdiğini belirtiyorlar.

TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle %14'e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi. Banka ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyali de verdi.

Türkiye ABD ilişkileri de piyasalarda yakından takip ediliyor. ABD'li yetkililer Türkiye'nin S-400 füze savunma sisteminden "kurtulması" gerektiğini, sistemin F-35 savaş uçağı için tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

Ankara ise Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasına bitmiş bir anlaşma gözüyle baktığını belirtiyor. Piyasalarda ise sürecin ABD-Türkiye ilişkilerine olası etkileri izleniyor.

TAHVİL GETİRİLERİNDEKİ DÜŞÜŞ BELİRGİN


Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda düşüş eğilimi ise belirginleşmiş durumda.

Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama %12.40 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde ise Perşembe görünü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %11.86 seviyesindeydi. (REUTERS)