Dün PPK açıklaması öncesinde 5.89 seviyesinde olan dolar/TL 12 Ekim'den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820'ye kadar yükseldi. Bu seviye itibarıyla TL'nin dolar karşısında yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 11.5'e ulaştı. Dolar/TL saat 12.16 itibarıyla 5.9376/5.9386 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları yüksek seyir devam ediyor.... İşte gram ve çeyrek altında son durum" desc="Altın fiyatlarında yüksek seyir devam ediyor. Dün Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı günü yüzde 1,95 artışla 245,40 liradan tamamladı. Gram altın bugüne ise 244,4 lira seviyesinden başladı. Peki çeyrek altın ne kadar? İşte 26 Nisan güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/26/iecrop/altin-4_16_9_1556255507.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-yuksek-seyir-devam-ediyor-iste-gram-ve-ceyrek-altinda-son-durum-4571825/"]

"RAHATLAMA İÇİN 5.76'NIN ALTINA İNMESİ GEREKİR"


Intregral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, PPK metnindeki ifade değişikliğinin piyasada TCMB'nin faiz indirimine hazırlandığı algısını oluşturduğunu söyleyerek, "TL'de zaten baskı vardı, bu gelişme ise yukarı hareketi biraz daha hızlandırdı. TL'de negatif ayrışma bugün devam edebilir. Kuru rahatsız eden çok belirsizlik var ve bu baskılar sürdükçe kurun rahatlaması zor olabilir. Dolar/TL'de zaman zaman 5.90'ın altına doğru gevşeme olabilir ancak rahatlaması için 5.76 seviyesinin altına inmesi gerek" dedi.

Diğer taraftan dolar endeksinin 98 seviyesinin üzerine yükselmesinin de gelişmekte olan ülke para birimlerini rahatsız ettiğini söyleyen Karadağ, "YSK'dan da henüz bir karar çıkmadı bu açıdan da tedirginlik var. PPK'dan sonra kur 5.95'in üzerindeki hareketini koruyacaktır. Türk varlıklarına yönelik risk algısı yüksek, bunu CDS seviyelerinden de görüyoruz. Dolar/TL'de 5.98 seviyesi önemli, bu seviyenin üzerine hamle 6 ve üzerine hareketi tetikleyebilir" dedi.


MERKEZ SIKI POLİTİKA SÖYLEMİNİ YUMUŞATTI


TCMB politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 24'te sabit tutarken, gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik söylemi kaldırmak başta olmak üzere PPK metninde yaptığı değişikliklerle sıkı politika söylemini yumuşattı.

TCMB'nin sıkı para politikası söylemini uzun bir aradan sonra yumuşatmasına karşın ekonomistler henüz enflasyonda ve TL'de faizde bir indirim yapılabilecek iyimserliği görmüyor.

Bankacılar metin değişikliklerini para politikasında "ek sıkılaştırma ihtimalinin azaldığı" ve "faiz indirim ihtimalinin arttığı" şeklinde yorumladılar ancak kesin fikir sahibi olmak için TCMB'nin önümüzdeki hafta enflasyon raporu toplantısında yapacağı açıklamaları da duymak istiyorlar.

YÜKSELİŞ SÜREBİLİR


Piyasadaki beklentinin TCMB'nin yumuşayan söylemi ile benzerlik göstermemesi ise TL ve TL cinsi yatırım araçlarında sert değer kayıplarını beraberinde getirdi.

Bir bankacı "TCMB'nin metinden bu ifadeyi çıkarması önümüzdeki dönemde TL'de baskının süreceği anlamına geliyor ki dolar/TL'de hedef 6.20 seviyesi" dedi.

Bankacılar kurun her gün yukarı hareketini sürdürdüğünü belirtirken, mevcut riskler devam ettikçe yükselişin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyor.

TL'yi son dönemde baskılayan ana unsurlar olarak YSK tarafından değerlendirilen AKP'nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi, ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik, TCMB'nin rezervlerine ilişkin endişeler öne çıkıyor. Bankacılar TCMB rezervlerinde düşüş yaşanmasını "izaha muhtaç" olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB'den bilgilendirme beklemeye devam ediyorlar.

PETROL İHRACATÇISI ÜLKELER OLUMSUZ ETKİLENİYOR


ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini Mayıs'ta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı alması piyasalarda endişe unsuru. Zira aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Bu gelişmeler petrol fiyatlarında da yükseliş neden olurken, Türkiye gibi petrol ihracatçısı ülkeleri de olumsuz etkiliyor.

Öte yandan dolarda değerlenme eğilimi de devam ediyor. Dolar güçlü ABD sermaye malları siparişleri verisinin desteğiyle başlıca para birimleri karşısında iki yılın zirvesine yakın seyrederken, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD ilk çeyrek GSYH verisi iyimserliği artırabilir.

Tahvil bono piyasasında ise önceki gün spot kapanışta yüzde 18.22, valörde son işlemde yüzde 18.30 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.60, valörde son işlemde yüzde 18.77 seviyesindeydi.

Pazartesi günü ihalesi yapılan yeni iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 22.70 seviyesindeydi.

REUTERS