Piyasalar hafta başından bu yana Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD temaslarını izliyordu. Erdoğan ABD'de Fox News kanalına yaptığı açıklamada F-35'te Türkiye'nin müşteri değil ortak olduklarını, Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerde ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefi olduğunu vurguladı.

Dolar/TL bugün saat 14.56 itibarıyla 5.6555/5.6579’dan işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, ABD'de yatırımcılarla bir araya gelindiğinde verilen mesajların önümüzdeki süreçte ABD ile stratejik ortaklık ve müttefiklik konusunda Türkiye'nin arzusunun devam ettiğine işaret ettiğini söyleyerek, ABD temasları ardından piyasalar üzerinde olumsuz etki görülmediğini, dünkü pozitif havanın sürdüğünü söyledi.

Hafta başında basına yansıyan mektuba ilişkin resmileşme beklentisinin sürdüğünü, TL varlıklarda olumlu fiyatlamanın da devam edebileceğini söyleyen Tözge, "Yurtdışında bu sabah özellikle Asya'da risk iştahı bir miktar yüksek. Zaten dünü olumlu tamamlayan borsa cephesi bugün de olumlu fiyatlama içinde olur, kurda da 5.65-5.75 bandı geçerliliğini koruyor" diyerek şöyle devam etti:

"Piyasalar yurtdışında ticaret görüşmeleri ile ilgili gelişmelere, içeride ise enflasyon verisi ve bir sonraki PPK toplantısına odaklandı. Enflasyondaki düşüşün şiddeti TCMB’nin önümüzdeki süreçte Uysal’ın dünkü toplantıda da bahsettiği gibi enflasyon ile uyumlu bir para politikasının nasıl gerçekleşeceği yönünde bize ipucu verecek. İndirim süreci bir miktar ivme kaybetse de devam edecektir, bir sonraki toplantıda 150-200 baz puan gibi bir indirim bekliyorum."

[old_news_related_template title="Altın fiyatları 26 Eylül: Çeyrek ve gram altın kaç liradan satılıyor?" desc="Gündeme göre hareket yönünü değiştiren altının gram fiyatı 275 TL dolaylarında seyrediyor. Ülkemizde altın geleneksel hediyeleşme aracı olarak da kullanıldığı için sıklıkla yatırımda da tercih ediliyor. İşte altın türlerindeki son fiyatlar ve emtia piyasasına dair gelişmeler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/26/iecrop/altin-shutterstock-1_16_9_1534392988_16_9_1539319008_16_9_1569471353.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-26-eylul-ceyrek-ve-gram-altin-kac-liradan-satiliyor-5354411/"]

Hafta başında CNN Türk'te yer alan bir haberde ABD'nin Türkiye'ye iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarma hedefi kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de kapsayan bir paket sunacağı belirtildi. Habere göre ABD'nin teklifinin F-35, Patriot sistemi, çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest ticaret anlaşmasını da kapsaması bekleniyor.

Uysal, dün para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü Temmuz ve Eylül aylarında önden yüklemeli kullandıklarını açıkladı. TCMB Temmuz ayında 425 baz puan Eylül ayında ise 325 baz puanlık iki faiz indirimine gitti. Banka 12 Eylül'deki son faiz kararı metninde bundan sonraki faiz adımlarının daha sınırlı olabileceği yönünde sinyal vermişti.

ALBAYRAK ABD'DE KONUŞTU


Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Albayrak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu nedeniyle bulunduğu ABD'de Türk Amerikan İş Konseyinin (TAİK) düzenlediği konferansta konuştu.

Türk bankacılığın zorlu ve yüksek rekabet ortamına rağmen karlı, güvenli ve sağlam konumunu korumaya devam ettiğini belirten Albayrak, bankacılık sektörünün varlık kalitesini korumak açısından iyi bir esneklik göstermeye devam ettiğini de söyledi.

"Bankacılık sektörümüzün ekonomik aktiviteyi desteklemek için uygun işletmelere ve tüketicilere yeni krediler vermesini sağlamak istiyoruz. Bu arada ana stratejimiz olarak, bankaların yeterince aktif kalmasını sağlamak için ödenemeyen banka kredilerini hızlı ve verimli bir şekilde çözmeye odaklanıyoruz" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun bankalara yönelik mali bünye değerlendirme çalışması neticesinde, yılın sonuna kadar sektörde takip hesaplarına aktarılması gereken toplam 8 milyar dolar büyüklüğünde kredi tespit edildiğini belirten Albayrak, bu kredilere yıl sonuna kadar çözüm bulunacağını söyledi.

REUTERS