Küresel piyasalarda dolar Cuma günü değer yitirmiş ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde olumlu bir hava yaşanmıştı. Cuma günü dolar/TL gerilerken, TL cinsi yatırım araçları genelinde de kuvvetli kazançlar görüldü. Dolar/TL bu sabah saat 16.54 itibarıyla 6.0559/ 6.0582 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Bugün ise Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık adımı sonrası TL sınırlı bir değerlenme gösterdi.

TCMB lokallerin döviz birikimlerinin tarihi zirvede seyrettiği bugünlerde yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırarak dolarizasyonu caydırmayı amaçlayan bir adım daha attı. Öte yandan kararın ikincil bir etkisinin ise brüt rezervlerde artış olması bekleniyor.

Analistler kararın bankaların döviz mevduatı toplama maliyetini artırma yolu ile dolarizasyonu caydırma amacını taşıdığına dikkat çektiler.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları artışta! İşte gram ve çeyrek altında son durum" desc="Haftanın ilk gününe artışla başlayan altın fiyatları 251,7 lira seviyesinde dengelendi. Dün kapanışta çeyrek altın 408 lira, Cumhuriyet altını 1.670 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 1,14 düşüşle 250,5 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altında son durum ne? İşte 27 Mayıs güncel rakamlar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/27/iecrop/altinlar-1_16_9_1558933248.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-yeni-haftaya-yukselisle-basladi-iste-gram-ve-ceyrek-altinda-son-durum-4939378/"]

TL'deki bugünkü iyimserlik ve pozitif ayrışmaya karşın bir süredir devam eden Türkiye'ye özgü negatif ayrışma trendi ise henüz kırılmış değil.

İstanbul seçimlerinin 23 Haziran'da yenilenecek olması, ABD ile ilişkiler, TCMB'nin rezervlerine yönelik endişeler piyasaları etkilemeye devam ederken, Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS'ler en son 10 Eylül'de görülen 517 baz puanı test etmiş durumda.

Analistler devam eden riskler ve CDS'lerdeki yükselişin TL'de genel çerçevede baskı unsuru olmaya devam ettiğini belirtiyor.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB'nin rezervleri ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar kaynaklı yurt içinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları konusu da piyasada baskı yaratıyor.

Geçtiğimiz günlerde CNBC'de yayımlanan bir haberde Washington'un Türkiye'ye S-400'ten vazgeçmesi ve ABD'den silah alması için iki hafta süre verdiğini, aksi halde Ankara'nın yaptırımlarla karşılaşacağı bildirilmişti.

Ekonomi yönetimi ise aldığı önlemlerle kurdaki baskıyı durdurmaya çalışıyor.

BDDK gerçek kişilerin 100 bin dolar üzeri döviz alımlarında dünden itibaren bankalar tarafından bir iş günü valör uygulamasına geçileceğini duyurdu.

Birçok bankacı BDDK kararının sermaye kontrolüne yönelik endişe yarattığına, mevcut sorunlara kısa vadeli bir bakış getirdiğine, etkisinden ziyade yarattığı izlenimin olumsuzluğuna dikkat çekti. Bankacılar kısa vadeli adımlar yerine piyasalarda kaybolan güveni tekrar sağlayacak ve risk primini düşürecek adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.

Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü son işlemde %25.74 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz %25.93 saat 1641 itibarıyla valörde son işlem %25.94 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bugün işlem gerçekleşmedi.

REUTERS