Küresel piyasada dünkü tatillerin ardından bugün hacimlerin yeniden normal seyrine dönmesi bekleniyor. Dolardaki güçlü seyir gelişmekte olan para birimleri genelinde baskı yaratmaya devam ederken bugün piyasalarda veri gündemi ve küresel gelişmeler yakından izlenecek.

Dolar/TL bu sabah saat 15.30 itibarıyla 6.0299/ 6.0310 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları dalgalı seyir izliyor! Gram ve çeyrek altın ne kadar?" desc="Dalgalı bir seyir izleyen altın fiyatları yeni güne sakin başlayarak 250,4 lira seviyesinde dengelendi. Dün kapanışta çeyrek altın 408 lira, Cumhuriyet altını 1.669 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise cuma günkü kapanışa göre yüzde 0,04 düşüşle 250,4 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altında son durum ne? İşte 28 Mayıs altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/28/iecrop/altin3_16_9_1559019508.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-sakin-basladi-iste-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlarinda-son-durum-4953063/"]

Bankacılar SPK'nın emeklilik fonlarına ilişkin düzenlemesi ile birlikte tahvil bono piyasasına yaklaşık 2.5 milyar TL'lik fon girişi olmasını bekliyor. Bunun son dönemde getirilerin sert yükseliş gösterdiği Hazine tahvillerinde kademeli de olsa bir giriş anlamına geldiğine dikkat çekiyorlar.

Dolar endeksi yüzde 0.2 artışla 97.804'e yükselerek Perşembe günü gördüğü iki yılın zirvesi olan 98.371'in yüzde 0.6 altında işlem görüyor.

Doların iki yılın zirvesine yakın seyretmeye devam etmesi TL'deki baskıyı artırırken Türkiye'ye özgü endişelerin de devam ediyor olması piyasalarda yakından takip ediliyor.

Asya borsaları, Çin borsalarındaki kazanımların desteği ve otomobil şirket hisselerinin Fiat Chrysler (FCA) ve Renault'un birleşme haberlerinin etkisiyle yükselmesiyle hafif artış kaydetti ancak küresel ticaret ve ekonomik büyüme konusunda belirsizlikler kazanımlarını sınırladı.



ABD, İngiltere ve Avrupa başta olmak üzere bir çok küresel piyasanın resmi tatil nedeniyle dün kapalı olması ile birlikte dün piyasalarda hacimler düşük kalmış dolar/TL dar bir bantta seyretmişti.

Küresel piyasalarda dolar Cuma günü değer yitirmiş ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde olumlu bir hava yaşanmıştı. Cuma günü dolar/TL gerilerken, TL cinsi yatırım araçları genelinde de kuvvetli kazançlar görüldü.

Dün ise Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık adımı sonrası TL sınırlı bir değerlenme gösterdi. Bankacılar bu hafta 2019 ilk çeyreğe ilişkin büyüme verilerinin yakından takip edileceğini bunun öncesinde ise piyasalarda ABD ile ilişkiler ve küresel ticaret savaşlarının yakından izlendiğini söylediler.

TCMB lokallerin döviz birikimlerinin tarihi zirvede seyrettiği bugünlerde yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırarak dolarizasyonu caydırmayı amaçlayan bir adım daha attı. Öte yandan kararın ikincil bir etkisinin ise brüt rezervlerde artış olması bekleniyor.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB'nin rezervleri ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar kaynaklı yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları konusu da piyasada baskı yaratıyor.

Geçtiğimiz günlerde CNBC'de yayımlanan bir haberde Washington'un Türkiye'ye S-400'ten vazgeçmesi ve ABD'den silah alması için iki hafta süre verdiğini, aksi halde Ankara'nın yaptırımlarla karşılaşacağı bildirilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise dün S-400'lerin Türkiye'ye teslimatının Haziran ayına yetişmeyebileceğini ancak önümüzdeki aylarda teslimatın gerçekleştirileceğini söyledi.

Akar Habertürk televizyonunda dün canlı yayında yaptığı açıklamada, "Haziran'da yetişmeyebilir ama önümüzdeki aylarda gelecek. Süreç başladı" dedi.

Süreç olası ABD yaptırımlarını gündeme getirebileceği endişesiyle piyasadaki satış baskısının da ana nedenlerinden biri konumunda.

SPK KARARI SONRASI TAHVİL/BONO PİYASASI İZLENECEK


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), dün emeklilik fonlarında standart ve para piyasası fonlarına alınacak varlıklara ilişkin düzenlemeye gitti. Düzenlemeye göre 31 Temmuz itibarıyla para piyasası fonlarının en az %25'i DİBS'e yönlendirilecek.

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre para piyasası likit fonlarında büyük bölümü repo piyasasında bulunan yaklaşık 10.5 milyar TL birikimin %25'ine denk gelen yaklaşık 2.5 milyar TL'nin Temmuz sonu itibarıyla DİBS'e aktarılması gerekecek.

Kararın 31 Temmuz itibarıyla uygulanacak olması nedeniyle tahvil piyasasında kademeli bir değişim öngörülüyor.

Bir bankanın tahvil/bono masası yetkilisi, "Kısa vadeli emeklilik fonların 2.5 milyar TL gibi bir tutarı Temmuz ayı sonuna kadar repodan DİBS'e aktarması gerekecek. Bunun için Hazine'den mevcut tahviller yerine kısa vadeli yeni ihraçlar da görebiliriz" dedi ve ekledi:

"Yöntemi bilmediğimiz için net etkiyi de öngörmek kolay değil. Yeni bir kısa ihraç dizisi yapılmaz ise fonlar ikincil piyasaya yönlenmiş olacak. Bu nedenle son dönemde getirilerin tarihi zirvelerde seyrettiği tahvil piyasasına destek olacağını söyleyebiliriz. Ancak bu kademeli hissedilebilir" dedi.

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü son işlemde %25.74 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz %25.93 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün işlem gerçekleşmedi.

REUTERS