ABD ile Çin arasında iki yıldır devam eden ticaret anlaşmazlığı küresel ekonomiye giderek daha fazla zarar vererek politika yapıcıları ekonomik büyümeyi canlandırmak için faiz indirimleri ve yeni destek tedbirleri ile karşılık vermeye zorluyor.

Dolar/TL saat 17:23’te 5.8161/5.8187’den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Öte yandan risk iştahında gözlenen azalma gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıyor. Bu noktada yapılan yüklü faiz indiriminin ardından geçen haftaki zorunlu karşılık düzenlemeleri de Türkiye'de para politikası bileşiminde gevşeme endişeleri yaratmasıyla TL'de nispeten daha olumsuz bir performans gözleniyor.

Bu çerçevede ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve sunduğu yüksek faiz nedeniyle TL'nin son dönemde artan cazibesi küresel resesyon endişeleri, para politikası ve Suriye kaynaklı jeopolitik endişelerin gölgesinde kaldı.

Analistler Türkiye ekonomisine yönelik güvensizliğin TL'yi daha kırılgan kıldığına, küresel risk iştahı ve Türkiye'ye yönelik algının hala bozuk olması nedeniyle TL'de baskının devam edebileceğine dikkat çekiyor.

TEKNİK GÖSTERGELER BOZULMUŞ DURUMDA


Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, TL üzerindeki hassasiyetin devam ettiğini belirterek, "Kurda gözlenen son yükselişin ardından teknik göstergeler bozulmuş durumda, dolar/TL 5.78 üzerine yerleşmekte kararlı görünüyor. Bu seviyenin üzerinde kaldıkça 5.93-5.95 bandına doğru hareket sürebilir. Burada küresel anlamdaki risk algısı belirleyici olacak. Bu sabah itibariyle baktığımızda ise kurda benzer para birimlerinden ayrışma yok ancak en ufak bir harekette negatif ayrışabilecek hassasiyetteyiz" dedi.

Dolar bu haftaya zayıf seyirle başladı ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı yaklaşımını yumuşatması ve iki ülkenin anlaşmaya varacağını öngörmesinin ardından ABD Hazine tahvil getirilerinin son yılların dip seviyelerinden yükselmesiyle dolar toparlandı.

Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı'nın, iki taraf arasında irtibat bulunduğu yönünde ABD'den gelen ifadeleri reddetmesiyle birlikte ticaret geriliminin hafifleyeceği beklentileri de güç kaybetti.

REUTERS