Piyasalar Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde oldukça sert dalgalanmaların yaşandığı bir haftayı geride bırakırken, TL'deki değer kaybı son işlem gününde de devam etti.

Dün dolar karşısında yüzde 5'e yakın değer kaybeden TL'deki kayıplar bugün ise yüzde 1.1 civarında.

TL geçen Cuma dolar karşısında tarihi dip seviyeyi gördüğü Ağustos 2018'den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetmiş, hafta başında ise kayıplarının büyük kısmını geri almıştı. TL'deki değer kaybının devam etmesinin lokallerin döviz talebinin yanı sıra Londra piyasasının tekrar likidite sağlayabilmesi ardından swap faizlerinin de tekrar görece dengeye gelmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.



Capital Economics kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Jason Tuvey, Türkiye ekonomisi ve finansal piyasalara yönelik endişelerin seçim riskinin ortadan kalmasının ardından bir anda bitmesinin olası olmadığını söyleyerek, "Tersine yoğunlaşmasını bekliyorum. Finansal koşullardaki sıkılaşma, resesyondan çıkış başlasa da iyileşmenin yavaş olacağını düşündürüyor" dedi.

Bu sabah saat 09:13'te 5.5943/5.6049 seviyesinde olan dolar/TL saat 17:01'de 5.6440/5.6540 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 5.9903/5.9923, euro/TL ise 6.3374/6.3404 seviyesinde bulunuyor.

TL'yi stabilize etmeye yönelik atılan adımlar diğer yandan TL likiditeye ihtiyaç duyan yabancıların hisse ve tahvil piyasasında satışa geçmesiyle bu hafta TL cinsi varlıklarda ayrışmaya neden oldu. BIST-100 endeksi sert değer kaybederken, tahvil faizleri bu yılın en yüksek seviyelerine geldi.

31 Ocak'ta yüzde 14.27 seviyesine kadar gerileyen 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 19.12 seviyesinden açıldıktan sonra spot kapanışta yüzde 18.96, valörde son işlemde yüzde 18.66 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28, vlaörde saat 1707'de son işlemde yüzde 18.50 seviyesindeydi.

16 Ocak'ta yüzde 17.98'e kadar gerileyen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 21.21 seviyesindeydi. Bugün ise yüzde 23.14 ile yılın en yükseğine geldikten sonra valörde saat 1707'de son işlemde yüzde 22.27 seviyesindeydi.

BIST-100 ise bugün günü 93.759 puandan günü yüzde 1.78 artıda kapattı.

BU HAFTA NELER OLDU?


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanı geldiği" açıklamasına sert tepki vermesi zaten S-400 nedeniyle gergin olan iki ülke ilişkilerinin daha da bozulacağı endişesi yaratırken, TCMB'nin döviz rezervlerindeki düşüş ve lokallerin döviz talebinin artarak devam etmesi kurdaki huzursuzluğu artırdı.

TL geçen hafta Cuma günü dolar karşısında tarihi dip seviyeyi gördüğü Ağustos 2018'den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydederken, dolar/TL 5.8490'a kadar yükseldi ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.5'e ulaştı.

Bunun üzerine TL'deki kaybını durdurmak adına TCMB bir hafta vadeli repo ihalelerine ara vererek örtülü faiz artırımına giderken, Türk bankalarının Londra'daki swap piyasasına TL vermeyi azaltmasıyla likiditenin kuruması sonucu faizlerin dört haneli seviyelere yükselmesi dolar/TL'yi 5.30'lu seviyelere çekti.

Ancak bankacılar kurdaki bozulma sonrası zaten yaklaşık altı aydır aralıksız döviz biriktiren lokallerin döviz talebinin hızlandığını belirtiyor.

Lokal döviz talebi ve Londra swap faizlerindeki düşüş ise kurun 5.60 seviyesinin üzerinde seyretmesine neden oluyor.

Geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçerek 1,200 seviyelerini gören swap piyasasında gecelik vadede TL faizi bugün ise yüzde 23.5'e kadar geriledi.

Haftalık vadede ise swap piyasasında TL faizi geçen haftaki yüzde 22'li seviyelerden yüzde 295'e yükseldikten sonra yüzde 60 seviyelerine geriledi.

Bir yetkili dün swap faizlerindeki gerilemenin lokal bankaların Londra swap piyasasına yeniden TL sağlamaya başlamasından kaynaklandığını söylerken, bankacılar düşüşün yabancı bankaların aktiflerinde bulunan bono, tahvil, hisse senedi, temettü alacakları gibi TL'ye dönüştürebilecekleri kaynakları olduğunu ve bu sayede TL likidite sağlamış olabileceklerini belirtti.

REUTERS