Dolar/TL geçen hafta PPK açıklaması ardından 12 Ekim'den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820'ye kadar yükselmiş ve bu seviye itibarıyla TL'nin dolar karşısında yıl başından beri değer kaybı ise yüzde 11.5'e ulaşmıştı. Dolar bu sabah 16.35 itibarıyla 5.9406/5.9420 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları artışa geçti! İşte gram ve çeyrek altın fiyatlarında son durum" desc="Hafta sonu düşüşe geçen altın fiyatları haftanın ilk gününe artışla başladı. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı cuma gününü yüzde 0,24 artışla 246 liradan tamamladı. Peki gram altın ve çeyrek altın bugün ne kadar? İşte 29 Nisan güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/29/iecrop/altinlar-1_16_9_1556513371.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-artisa-gecti-iste-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlarinda-son-durum-4598418/"]

ENFLASYON RAPORU İZLENECEK

Yurt içi ve yurt dışında haber akışının oldukça yoğun olduğu bir haftaya girildiğini söyleyen Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, "Yurt içinde yarınki enflasyon raporunu izleyeceğiz. Kurun geldiği seviyeler ve risklerdeki artış enflasyon beklentilerinde olumsuz yönde bir revizyona neden olabilir. Öte yandan son dönemde TCMB'nin döviz rezervleri ile ilgili spekülasyonlar vardı, buna yönelik açıklamalar yapılmasını da bekliyoruz" dedi.

ABD ile ilişkiler ve İran yaptırımları kaynaklı jeopolitik ve siyasi risklerin de devam ettiğini söyleyen Kavak, "YSK'nın İstanbul seçimine dair vereceği karar kritik. YSK İstanbul seçimini tanır ve yeni seçim kararı almazsa pozitif yansımasını görürüz" dedi.

Yurt dışında ise Fed'in Çarşamba akşamı açıklayacağı faiz toplantısı kararının izleneceğini söyleyen Kavak, "Bu hafta haber akışı çok yoğun ve bunların ne şekilde evrileceği kurun da yönünü belirleyecek. Risklerin artması halinde dolar/TL'de 5.97 seviyesinin de kalıcı olarak geçilmesiyle hedefler 6.18-6.20 bandına çekilebilir. Risklerin hafiflemesi halinde ise kurda 5.70'lere hareket görülebilir" dedi.

MERKEZ SIKI POLİTİKA YÖNETİMİNİ YUMUŞATTI


TCMB politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 24'te sabit tutarken, gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik söylemi kaldırmak başta olmak üzere PPK metninde yaptığı değişikliklerle sıkı politika söylemini yumuşattı.

Bankacılar metin değişikliklerini para politikasında "ek sıkılaştırma ihtimalinin azaldığı" ve "faiz indirim ihtimalinin arttığı" şeklinde yorumladılar ancak kesin fikir sahibi olmak için TCMB'nin yarınki enflasyon raporu toplantısında yapacağı açıklamaları duymak istiyorlar.

Öte yandan TCMB'nin yarın bir süredir piyasalarda endişelere neden olan döviz rezervleri konusunda da açıklama yapması bekleniyor.

TL'yi son dönemde baskılayan ana unsurlar olarak YSK tarafından değerlendirilen AKP'nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi, ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik öne çıkıyor.

Öte yandan bu hafta YSK'nın İstanbul seçimi değerlendirmesine ilişkin açıklama bekleniyor.

Yurt dışında ise yatırımcılar bu hafta Çarşamba akşamı sona erecek olan Fed para kurulu toplantısı ve Çin'de açıklanacak imalat sektörü verilerini izleyecek. Veriler dünyanın iki büyük ekonomisi ABD ve Çin'de para ve maliye politikasının nasıl şekilleneceğine dair fikir verecek.

Tahvil bono piyasasında ise önceki gün spot kapanışta yüzde 18.60, valörde son işlemde yüzde 18.77 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 19.04, valörde son işlemde yüzde 19.14 seviyesindeydi.

Yeni iki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü valörde son işlem yüzde 22.99 seviyesindeydi.

REUTERS