Bankacılar miktar olarak sınırlı olsa da pozitif ayrışmanın önemine dikkat çekiyorlar. İyimserliğin ana gerekçesini ABD ile ilişkilere bağlayan bankacılar S-400 tesliminin İstanbul yerel seçimleri sonrasına kaldığı senaryoları iyimser karşılıyor.

Dolar/TL bu sabah saat 16.28 itibari ile 6.0217/ 6.0286 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



 

Öte yandan bankacılar TL'deki değer kazancının bir diğer nedeninin ise Güney Afrika ve Türkiye para birimleri arasındaki ikili işlem önerilerine de bağlıyorlar. Ancak yine de ABD ile ilişkilere yönelik beklentilerdeki değişimin ana neden olduğuna dikkat çekiyorlar.

Bankacılar Güney Afrika para birimi "rand al TL sat" önerisinin %15'in üzerinde getiri sağladığını ve son günlerde Güney Afrika'daki siyasi gelişmelerin bu ikili işlemde kar realizasyonlarını beraberinde getirdiğine de dikkat çekiyorlar.

Güney Afrika'ya ilişkin gelişmelerin TL rand işlemlerinde kazançlarını realize etme isteği yarattığına dikkat çeken TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, "Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın (dünkü) açıklamalarını da TL güçlenmesinin öteki ana nedeni olarak gösterebiliriz" dedi.

Dolar/TL dün uzun bir ardından görülen yabancı alımlarıyla dün de gerileyerek 6 seviyesinin altını test etmişti. Bankacılar dün TL'deki değerlenmeyi son dönemde aşırı satış baskısı yaşanmasına ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın S-400 teslimatının Haziran ayına yetişmeme ihtimaline yönelik vurgusuna bağlamışlardı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasadaki dün ve bugünkü fiyatlamanın özeti şu: ABD ile S-400 krizi 23 Haziran seçimleri sonrasına kaldı. Bu da TL pozitif" dedi.

Küresel piyasalarda ise bugün in Çin'in ABD ile ticaret savaşında yüksek teknolojili tüketici elektroniğinden askeri ekipmanlara kadar her şeyde kullanılan nadir elementleri misilleme olarak kullanmaya hazır olduğu uyarısında bulunmasıyla satıcılı bir seyir gözleniyor.

Dolar/TL geçen hafta 6.15'i aşmış ancak sonrasında yönünü aşağı çevirmişti. Mayıs 15'ten beri ilk kez dün 6'nın altını test eden dolar/TL bu seviyenin altında kalıcı olmadı ve günü 6.03 civarında tamamladı.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor. ABD S-400'lerin NATO ile uyumlu olmadığını ve F-35'lerin güvenliğini tehlikeye atacağını söylüyor.

ABD'li yetkililer Ankara'nın bunun yerine ABD füze savunma sistemi satın almasını istiyorlar. Türkiye ise S-400 alım sürecinin bitmiş bir anlaşma olduğunu, Patriot alımının ise müzakere edilebileceğini belirtiyor. Ancak S-400'den vazgeçeceğine dair herhangi bir ifade kullanmıyor.

Süreç olası ABD yaptırımlarını gündeme getirebileceği endişesiyle piyasadaki satış baskısının da ana nedenlerinden biri konumunda.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB'nin rezervleri ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar kaynaklı yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları konusu da piyasada son dönemdeki önemli baskı unsurları olmaya devam ediyor.

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün son işlemde %25.94 seviyesindeydi. Bugün ise son işlem %25.74 oldu. 10 yıllık gösterge tahvilde işlem gerçekleşmedi.

Tahvil bono piyasasında azalan yabancı payı ve artan maliyetler sonrası Hazine, bankaların TL cinsi devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) daha çok ilgisini beklediğini bankalara iletirken, bankalar ise buna karşın Hazine'den başta 10 yıllık gösterge olmak üzere uzun vadeli ihraçlar bekliyor.

REUTERS