TCMB'nin sıkı duruş söylemi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında acele etmeyeceğini açıklamasıyla dün sert gerileyen kur ve faizde bu sabah güne Çin PMI verilerinin yarattığı satış baskısıyla başladı.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.1887/5.1922'den, Euro/TL 5.9318/5.9461'den işlem görüyor." image="" day="1" month="ŞUB" hour="07" minute="15" width="" height=""]

Dünkü iyimserlik ardından bugün küresel piyasaların ve ABD istihdam ve PMI başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini belirten işlemciler küresel satış basksının Çin'de imalat PMI verisinin yarattığı küresel endişe ile tetiklendiğine dikkat çektiler.

Çin'de Caixin/Markit imalat satın alma yöneticisi endeksi (PMI) yeni siparişler ve üretimin azalmasıyla Ocak ayında 48.3 ile yaklaşık üç yılın en büyük daralmasını kaydetti.

Ancak hem resmi veri hem de Caixin/Markit verisi beklendiği gibi Çin ekonomisinin yılın başında ivme kaybetmeye devam ettiğini ve hükümetin özel sektör için destek önlemlerine rağmen küçük ve orta ölçekli şirketlerin en fazla baskı altında olduğunu ortaya koydu.

Küresel piyasalarda yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verisi öncesinde yatırımcıların temkinliliği artıyor. Analistler hükümetin kapatılmasının istihdama nasıl etki ettiğinden emin değil.

Bugün iç piyasada İstanbul Ticaret Odası (İTO) öncü enflasyon verileri ile PMI verileri takip edilecek dış piyasada ise Euro bölgesi ve ABD PMI verileri takip edilecek. Öte yandan bugün TSİ 1630'da yatırımcılar Ocak ayına ilişkin tarımdışı istihdam işsizlik ve ortalama saatlik ücretler verilerini takip edecekler.

ABD istihdam verileri Fed politikaları hakkında ipucu verebilmesi açısından yakından takip edilecek.


Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Oldukça hareketli bir haftayı geride bırakıyoruz. TL'de TCMB'nin enflasyon raporu yorumlarının ilk faiz indirimini Haziran'dan önce pek de olası göstermemesi sonrası ciddi bir değerlenme gördük. Fed'in faiz artışlarında sabırlı olacağı söylemi de bu süreci destekledi" dedi ve ekledi:

"Ancak bu sabah Çin verileri küresel piyasalarda ciddi bir satış baskısı yaratmış görünüyor. PMI verileri Çin ekonomisinde yavaşlamanın belirginleştiğini gösteriyor. Bu gelişmekte olan ülke para birimlerine de satış baskısı yaratıyor. Güniçinde en önemli gelişme ise PMI verileri sonrası ABD istihdam verileri olacaktır."

GÖSTERGE 10 YILLIK TAHVİL 2 GÜNDE 100 BP GERİLEDİ

TL'deki değer kazancı bono verilerine de yansıdı. 2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi.

10 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ve valörde son işlemlerde yüzde 14.30 seviyesindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri enflasyon raporu öncesi son işlem gününde spot kapanışta yüzde 15.37 seviyesindeydi. Bu verilere göre son iki günde getirideki düşüş 100 baz puanı aşarken yılbaşından buyana düşüş ise 220 baz puana ulaştı.

TCMB: VERİ ODAKLI POLİTİKA İZLENECEK

Piyasalarda bu hafta küresel gelişmeler dışarıda bırakıldığında TL'ye özgü iyimserliğin başladığı nokta enflasyon raporu olmuştu.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğini ve veri odaklı bir para politikası izleneceğini söyledi. Bu açıklamalar piyasada erken bir faiz indirimi yapılmayacağı beklentisi yarattı.

Çetinkaya, "Bugün yayınladığımız Enflasyon Raporunda verilen ana mesaj, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğidir. Bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Amacımız enflasyonu önce tek hanelere indirmek, sonrasında üç yıllık bir zaman diliminde nihai hedefimiz olan yüzde 5'e yaklaştırmaktır" demişti.

REUTERS