Dolar/TL küresel büyüme endişelerinin yanı sıra Suriye ve ABD ile ilişkiler kaynaklı jeopolitik risklerin satış baskısını tetiklemesiyle dün negatif ayrışarak sert yükselmişti.

İngiltere Parlamentosu'nda, aylardır merakla beklenen Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecine (Brexit) ilişkin anlaşmayla ilgili oylama bugün yapılacak. Mevcut şartlarda milletvekillerinin AB ile varılan anlaşmaya onay vermesi çok zor görülüyor. Bu durumda İngiltere'yi belirsiz bir dönem bekliyor.


Öte yandan ABD Başkanı Trump Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kürtleri vurması halinde Türk ekonomisinin harap olacağını" belirtmiş ve "Suriye'de 20 millik bir güvenli bölge oluşturulması" çağrısında bulunmuştu. Ankara ise sosyal medya üzerinden Türkiye'ye mesaj verilmesine ve bu mesajın içeriğine tepki göstermişti.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar 5.4544/5.4585'ten euro/TL 6.2652/6.2697'den işlem görüyor." image="" day="15" month="OCAK" hour="09" minute="14" width="" height=""]

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Trump ile telefon görüşmesinde ikili ilişkiler ve Suriye'deki gelişmelerin değerlendirildiği bu çerçevede Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması fikrinin de ele alındığı açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Trump'ın Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin Suriye'ye dair Türkiye'nin güvenlik endişelerinin ele almak istediğini ancak Kürtlere kötü davranılmamasının Washington için önemini vurguladığı ifade edildi.

Trump ayrıca ABD ve Türkiye arasında ekonomik gelişmenin artırılması için "büyük potansiyel" gördüğünü söylediğini ifade etti.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları 15 Ocak: Dün yükselen çeyrek ve gram altın bugün ne durumda?" desc="Altın fiyatları büyük bir merakla takip edilirken dün dövizin etkisiyle altında hızlı bir yükselme meydana geldi. Altın fiyatları dün sabah saatlerinden itibaren yükselirken bugün güne önceki güne oranla düşüşle başladı. Gram altın 226 TL bandında seyrediyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/altin-shutterstock-1_16_9_1544798850-880x495_16_9_1547528086.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-15-ocak-dun-yukselen-ceyrek-ve-gram-altin-bugun-ne-durumda-3127541/"]
TL, dün dolar karşısında ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik tehdit içeren açıklamalarının tetiklediği satışlarla yüzde 1'in üzerinde değer kaybetmişti. Dünkü gelişmelerden sonra satış baskısı azaldı.Bankacılar bugün piyasada Hazine ihaleleri, veri gündemi ve küresel piyasaların takip edilmeye devam edileceğini belirttiler.ABD'de faiz oranı vadeli işlem piyasaları 2019 için daha fazla artırım fiyatlamıyor. Ancak Fed'in nasıl adım atacağı hala yakından izleniyor. Ticaret savaşları ve Brexit süreci de küresel piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

HAZİNE İHALELERİ YAKINDAN İZLENECEK


Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD ile ilişkiler ve Suriye süreci dün sert satış baskısı yaratırken bugün ise aynı baskının ortadan kalktığını görüyoruz. ABD ile ilişkiler konusunda yeni sorunlar oluşmaması piyasa açısından önemli" dedi ve ekledi:

"TL'de değer kaybının yerini kazanca bıraktığını görsek de TL'nin hala baskı altında olduğunu da belirtmek lazım. Seçim öncesi iki ülke ilişkileri, Suriye süreci yakından izlenme devam edilecek. Öte yandan bugünkü Hazine ihaleleri de oldukça önemli. Hazine'nin borçlanma piyasasında geçen yılın son aylarında yaptığı düşük borçlanma ile piyasa altında faiz oluşturma çabasının bugün devam edip etmeyeceği çok önemli"

Hazine bugün 15 Ocak 2020 itfalı bir yıllık kuponsuz tahvil ile 10 Ocak 2024 itfalı altı ayda bir yüzde 2.1 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvilin ilk ihracı gerçekleştirecek.

14947280

Hazine Ocak ayında toplam 6.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5 milyar TL'si piyasadan 6.1 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor. Hazine bugünkü iki ihalesi ardından haftaya 2 yıllık gösterge tahvili yeniden ihraç edecek.

Bugün iç piyasada Hazine ihalelerinin yanı sıra, Aralık ayı bütçe gerçekleşmeleri ve Ekim dönemi işsizlik verileri takip edilecek. Bankacılara göre bu haftanın en önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası'nın 16 Ocak'ta açıklayacağı faiz kararı olacak.

Tüketici enflasyonunun 2018 yılını yüzde 20.3'e gerileyerek tamamlamasının ardından enflasyondaki düşüş karşısında TCMB'nin izleyeceği para politikası izleniyor.

FAİZDE DEĞİŞİM BEKLENMİYOR


Reuters'ın 21 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre sonucu 16 Ocak'ta açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin sabit tutulması bekleniyor.

Ankete katılan 21 kurumun 19'u yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemezken, bir katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 150 baz puanlık indirim bekliyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta son işlem yüzde 16.62, valörde son işlem yüzde 16.49 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son işlem yüzde 18.78, valörde son işlemde yüzde 18.39 seviyesindeydi.

REUTERS