Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta PPK toplantısında faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesinin ardından değerlenen dolar/TL'de sakin seyir görülüyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.3450/5.3476'dan, euro/TL 6.0930/6.0974'ten işlem görüyor." image="" day="18" month="OCAK" hour="07" minute="10" width="" height=""]

ABD-Çin görüşmesine ilişkin iyimserlik küresel piyasaları desteklerken bugün iç piyasada TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın bankanın olağanüstü genel kurulunda yapacağı açıklamalar takip edilecek. Genel kurulun açılış konuşmasında TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın bir sunum yapması bekleniyor.

TCMB'nin faiz kararı öncesi 5.4169 seviyesinde işlem gören dolar/TL karar sonrası 5.35'in altına geriledi. TL dolar karşısında yüzde 1.5 değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.

İlk tepkilerin ardından TL dün sınırlı bir değer kaybı yaşadı ancak bu kayıp da bu sabah itibarıyla küresel piyasalardaki iyimserlikle telafi edildi.

Bankanın esas mukavelesinde yer alan "Genel Kurul toplantıları her yılın Nisan ayı içinde ve Banka Meclisi'nin tespit edeceği günde toplanır" ifadesi "Genel Kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve Banka Meclisi'nin tespit edeceği günde toplanır" olarak değiştiriliyor.

TCMB her yıl Nisan ayında gerçekleştirdiği Genel Kurul sonrası kârının büyük bölümünü ana hissedar olan Hazine'ye aktarıyor.

TCMB'nin vergi sonrası kârı 2017 yılında bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 92.5 artışla 18.38 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları 18 Ocak: Altın fiyatları ne durumda? Çeyrek ve gram altın kaç lira oldu?" desc="Altın fiyatları ne durumda? Çeyrek ve gram altın kaç lira oldu? Altın fiyatlarında bu hafta başında gözlenen yükseliş takip eden günlerde yönünü düşüşe çevirdi. Gram ve çeyrek altın fiyatlarında 18 Ocak tarihli son durum haberimizin devamında yer alıyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/altin-fiyatlari-8_16_9_1547785177.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-ceyrek-ve-gram-altin-haftanin-son-gununde-kac-lira-3171452/"]
TCMB Hazine'ye 2016 yılından sağladığı yaklaşık 9.55 milyar TL kâr üzerinden yaklaşık 6.41 milyar TL aktarmıştı. Banka Hazine'ye 2017 kârından ise yaklaşık 12 milyar TL aktardı.

2018 yılına ilişkin TCMB bilançosu ise henüz açıklanmadı. Ancak bu toplantıda bankanın avans olarak Hazine'ye bir aktarım yapılması öngörülüyor.

Bu aktarımın 31 Mart yerel seçimleri öncesine çekilmesi ve kullanım alanlarına ilişkin belirsizlik ise piyasalarda soru işaretlerine neden oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta yaptığı açıklamada, bütçe kapsamında TCMB'den Hazine'ye devredilecek karı 20 milyar TL olarak öngördüklerini ancak bu tutarın 37 milyar TL seviyelerinde beklentinin üzerinde gerçekleşeceğini söylemişti.

"Bunun önemli kısmı Ocak'ta devreye girecek" diyen Albayrak temel amacın etkin nakit yönetimi kapsamında kamu yatırımları, kamu ödemeleri, piyasa ödemeleri, KDV iade ödemelerinin bu ekonomik koşullarda çok daha hızlandırılarak piyasaya likiditenin çok daha hızlı bir şekilde sunulması olarak özetlemişti.

PİYASALARDAKİ İYİMSERLİĞİ TCMB TETİKLEDİ

Enflasyonda son aylarda gözlenen düşüşün ardından prematüre bir faiz indirimi olabileceği endişelerine karşın Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesi piyasalarda iyimserliği de beraberinde getirdi.

TCMB Ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını belirtti.

Bankanın PPK metninde yaptığı değişiklikler bir sonraki toplantı için bir indirim mesajı vermemesiyle birlikte TCMB'nin Nisan ayından önce faiz indirimi yapabileceği beklentilerini azaltmış görünüyor.

Dolar/TL bu haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamıştı. Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik ve gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ile Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 5.40'ın altını test etmişti.

Tahvil-bono piyasasında ise dün 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.96 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.31 oldu.

REUTERS