Geçtiğimiz yıl 6 Mart’ta hizmete giren ve e-devlet üzerinden kolaylıkla Mirasçılık Belgesi alınabilen uygulamanın adı veraset ilamı sorgulama. Bu uygulamanın amacı miras sorgulama işlemlerinin internet üzerinden kolaylıkla yapılmasını sağlamaktır. Veraset ilamı sorgulama ile dilediğiniz zaman mirasçılık sorgulamasını yapabilir, gerekli belgeleri temin edebilirsiniz. Peki, e-devlet miras sorgulama nasıl yapılır? Miras sorgulama kayıt bulunamadı ne anlama gelmektedir. İşte Mirasçılık uygulaması ile ilgili merak ettikleriniz...

E-DEVLET MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Yakınlarınızdan miras kalıp kalmadığını rahatlıkla öğrenebilmek için uygulamaya konulan Mirasçılık sistemi için takip etmeniz gereken adımlar sırasıyla şu şekildedir.

Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/ adresine girin.
Burada işlem yapabilmeniz için TC. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir.
Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra arama butonuna “Veraset İlami Sorgulama” yazın ya da direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama linkine tıklayarak da ilgili uygulama sayfasına gidebilirsiniz.

Burada önemli olan miras bıraktığını düşündüğünüz kişinin TC. kimlik numarasını biliyor olmanız.
Aksi takdirde hiçbir işlem yapamazsınız.

TC. kimlik numarasını girdikten sonra sorgula butonuna basarak gerekli sorgulamayı yapabilirsiniz.

Sorgulama ardından mirasınız varsa çıkacaktır.

Sorgulamanın ardından tarafınıza bırakılan bir miras var ise çıkan ekrandan görebileceksiniz.Tarafınıza bırakılan miras için Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz gerekmektedir. 2018’de uygulama ilk çıktığında 240 bin TL’ye kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi ödenmesi gerekiyordu. Bu oran bırakılan mirasın miktarına göre yüzde 10’a kadar yükselebiliyor.

MİRAS SORGULAMA KAYIT BULUNAMADI NE DEMEK?

Veraset ilamı sorgulama uygulamasında, tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulamayı yaptıktan sonra eğer miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa bu durum sorgulattığınız kişiden şahsınız için bir miras kalmadı demektir. Sorgulamak istediğiniz başka kişi ya da kişiler var ise sorgulama işlemlerine devam edebilirsiniz.