4A, 4B ve 4C'li milyonlarca emeklinin maaşlarından her ay yapılan kesintiler ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz... 4A, 4B ve 4C emekli maaş kesintisi sorgulama nasıl yapılır?

EMEKLİ MAAŞINDAN YAPILAN KESİNTİ TÜRLERİ NELER?

- İLAÇ KATILIM PAYI:

Emeklilerin aylıklarından ayakta tedavide uygulanan ilaçlar için %10 katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için;

- 3 kutuya kadar(üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için…3 (üç) TL,

- 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için……….…1 (bir) TL,

olmak üzere katılım payı alınır. İlaç katılım payları genelde ilaçların alındığı tarihi takip eden ödeme dönemindeki aylıklardan kesilir. Bazen birkaç ay sonra da kesilebilir.

- TIBBİ MALZEME KATILIM PAYI

Vücut dışı protez ve ortezlerden, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için % 10 oranında katılım payı alınır ve bu tutarlar aylık ya da gelirlerden kesilir.

- MUAYENE KATILIM PAYI

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacaktır. Diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak 2019 yılı katılım payı tutarları aşağıda belirtilmiştir.

- İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında (Devlet Hastanesi) 6 TL
- Üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL
- Üniversite hastanelerine bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında (Üniversite eğitim Araştırma Hastaneleri) 8 TL
- Özel sağlık hizmeti sunucularında (Özel Hastanelerde) 15 TL
- 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna başvuru yapılırsa, yukarıdaki bedeller 5 TL artırılır. (Acil haller, kronik hastalıklar ve sağlık ocağı tedavileri hariç)

Yukarıda belirtilen tutarlar da emeklilerin aylıklarından kesilir.

-İCRA TAKİBİYLE HACİZ

İcra takibiyle emekli aylıklarına konulan haciz (İstisnai durumlar hariç aylığın 1/4’ü oranında kesinti yapılır).

- YERSİZ ÖDEMELER

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık alanlara bazen hak etmediği aylıklar ödenmektedir. Bunlar tespit edildikten sonra emeklinin gelir ya da aylığından her ay %25'ini geçmemek koşulu ile tahsil edilebilmektedir.

4A EMEKLİ MAAŞ KESİNTİSİ SORGULAMA

(https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-kesintileri) sorgu ekranından e-Devlet sitesine giriş yapın. Açılacak ekrandan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” bağlantısına tıklayınız. Daha sonra “e-Devlet Şifresi” bölününü tıkladıkdan sonra “T.C. Kimlik No” ve “e-Devlet Şifrenizi” yazarak Emekli Aylığı Kesintisi panelini görüntüleyebilirsiniz.

4B EMEKLİ MAAŞ KESİNTİSİ SORGULAMA

SGK 4B Emekli Maaşı Kesinti Sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için öncelikle sizden istenen kişisel bilgilerinizi sisteme girmeniz gerekiyor. Daha sonra kolay bir şekilde "SGK 4B Emekli Maaşı Kesinti Sorgulama" işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için (https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-ayligi-kesintileri) linkine tıklayın. Ardından açılan sayfadaki "Kimliğimi Şimdi Doğrula" bağlantısına tıkladıktan sonra "T.C.Kimlik No" ve "e-Devlet Şifrenizi" yazarak sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz

4C EMEKLİ MAAŞ KESİNTİSİ SORGULAMA

e-Devlet 4C emekli aylık bilgisini öğrenmek istiyorsanız ilk olarak, (https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi)sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde e-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan e-Devlet 4C emekli aylık bilgisi sorgulama ve kesintilerinizle ilgili işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

[old_news_related_template title="SGK emeklilik hesaplaması nasıl yapılır?" desc="İşçi ya da memur gibi ücret karşılığı çalışan kişiler emeklilik için şartları sağladığında ve emeklilik yaşı dolduğunda emekliliğe hak kazanır. Peki, SGK emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/12/iecrop/hesaplaaar_16_9_1519052770_16_9_1523447373_16_9_1555045600.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/sgk-emeklilik-hesaplamasi-nasil-yapilir-emeklilik-hesaplama-ekrani-szcu1-4394718/"]

[old_news_related_template title="Emekli intibak yasası çıkacak mı?" desc="Emekli intibak yasası için meraklı bekleyiş sürüyor. İntibak yasasının çıkmasıyla maaşlarının artmasını bekleyen 2000 sonrası emekliler meclisten gelecek karara kilitlendi. Peki, emekli intibak torba yasası son durum ne? İşte detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/11/iecrop/emekli-haberi-15.04.2018-sozcu-gazetesi_16_9_1543826940-880x495_16_9_1554981675.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/emekli-intibak-yasasi-cikacak-mi-2000-sonrasi-emeklilerin-gozu-intibak-yasasinda-4386766/"]