Yıllarca bekledikleri emeklilik günleri gelen ve emekli olan vatandaşlar için en önemli geçim kaynağı elbette emekli maaşlarıdır. Son dönemlerde emekli maaşları ile ilgili en çok merak edilen soru ise ‘emekli maaşına haciz gelir mi?’ Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen ve çoğu emeklinin elindeki tek geçim kaynağı olan emekli maaşının haczedilmesi son derece sıkıntılı bir durum olabilir. Bu nedenle konuya ilişkin daha detaylı bilgi arayan vatandaşlar için hazırladığımız haberde merak edilen tüm soruları yanıtladık. Emekli maaşı ve haciz konusundaki en önemli detay ise emekli vatandaşların bankalarla imzaladıkları kredi sözleşmelerinin içeriğidir. Peki, bankalar emeklilerin maaşına el koyabiliyor mu? Hangi durumlarda haciz işlemi gerçekleşir hangi durumlarda gerçekleştirilemez? İşte haberimizin detaylar…

EMEKLİ MAAŞINA HACİZ GELİR Mİ?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘un 93’üncü maddesi gereğince bu durum, sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez şeklinde belirlenmiştir. Daha fazla bilgi almak için http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/06/20060616-1.htm linkini tıklayabilirsiniz.

Bu maddeye göre belirtilenleri kısaca emekli maaşının haczedilmesi, yasalara göre emekli olan kişinin onayı alınmadan mümkün değildir şeklinde özetleyebiliriz. Peki, hangi durumlara haciz işlemi gerçekleştirilebilir?

emekli maaşı site:sozcu.com.tr ile ilgili görsel sonucu

HANGİ DURUMLARDA HACİZ GERÇEKLEŞİR?

Yasalara göre emeklinin onayı olmadan emekli maaşına haciz getirilemez. Ancak emekli maaşına haciz gelmesi ile sonuçlanan durumlarda mevcuttur. Buna göre yine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘un 88 maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekliden prim, Sosyal Güvenlik Destek Primi gibi alacakları varsa haciz edebilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarını düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olan ve emekli aylığı bağlanmış olanların, maaşlarının dörtte birini haczedebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında haczedilecek maaş miktarı emekli maaşının yüzde 25’ini geçemez.

Aynı zamanda nafaka borçları dışındaki bir nedenden dolayı emekli maaşı haczedilemiyor.

[old_news_related_template title="Ne zaman emekli olurum? TC no ile emeklilik sorgulanır mı?" desc="Aktif olarak çalışma hayatına devam eden ya da çalışma hayatını sonlandırmış vatandaşların hemen hepsinin aklında ne zaman emekli olacakları ile ilgili sorular vardır. Emeklilik için gün sayan vatandaşlar son zamanlarda internet aramalarında ‘Ne zaman emekli olurum? TC no ile emeklilik sorgulanır mı?’ gibi soruların cevaplarını aramakta. Bu nedenle merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bir haberde derledik. İşte ayrıntılar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/22/iecrop/emekli-dha_16_9_1566451372.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ne-zaman-emekli-olurum-tc-no-ile-emeklilik-sorgulanir-mi-2szcu-5294042/"]