Emekliler için yılın ikinci zammına kısa bir zaman kaldı. Peki eEmekli maaş zam oranları 2019 Temmuz ayında kaç lira olacak? SSK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar zam alacak? Emeklilere ve memurlara yapılacak temmuz zamları tam olarak TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından belirlenecek. İşte detaylar…

2019 ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Emeklilere ve memurlara yapılacak temmuz zamları tam olarak TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından belirlenecek.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emeklilere 6 aylık enflasyon oranı baz alınarak zam yapılıyor. Ocak ayında 2018 yılının ikinci 6 aylık diliminin enflasyon oranı doğrultusunda zam yapılmıştı. 2019 yılının ilk 6 aylık diliminin enflasyon oranı ise Temmuz Ayı’nın 3’ünde açıklanacak. Buna göre de rakamlar doğrultusunda emeklilere zam yapılacak. Peki ilk 5 aylık enflasyon oranı ne kadar? TÜFE'de 2019 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,99, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,71 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,91 artış gerçekleşti.

Temmuz ayında da enflasyon oranın 6 aylık bazda yüzde 4,99 oranlarında olması halinde emeklilere de bu oranda zam yapılması bekleniyor. Enflasyonun 4,99 olması halinde en düşük SGK emeklisi aylığının 1999 TL, en düşük Bağ-Kur emekli aylığının ise 1688 TL’ye yükselmesi bekleniyor. Ancak tekrar belirtelim ki bu rakamlar yüzde 4,99 zam yapılması halinde geçerli olacaktır. Kesin rakamlara ise 3 Temmuz’da 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla ulaşılacaktır.

HAZİRAN AYI ENFLASYON RAKAMLARI BEKLENİYOR

TÜİK, 2019’un Ocak-Mayıs dönemi, yani 5 aylık enflasyonu açıkladı. Buna göre ilk 5 ayda enflasyon yüzde 4.99 oldu. Beklenti ise yılın ilk yarısına ait enflasyonun yüzde 5 ila yüzde 5.5 olması yönünde… Ancak henüz Haziran Ayı enflasyon rakamı açıklanmadı. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli temmuz zammı da şekillenmiş olacak. Haziran ayı enflasyon oranları ise Temmuz ayında açıklanacak.