Enerji sektörü yaklaşık 50 milyar dolarlık borç yükü ile ekonomide en sıkıntılı sektörlerin başında geliyor. Sektörün toplam borç miktarının öncelikli olarak 10-12 milyar dolarlık bir bölümü için yeniden yapılandırma gerekliliği konuşuluyor. Ekonominin dinamolarından biri olan enerji sektörünün önde gelen gruplarından Zorlu Holding Enerji Grubu yöneticileri, gazetelerin ekonomi müdürleriyle, enerji sektörü ve grubun yatırımlarını, hedeflerini paylaştı.

Bundan bir süre önce 2.2 milyar dolarlık borcu azaltmak amacıyla hisse satışı, ortaklık ve halka arz planladıklarını, bunun paralelinde ekonomide dalgalanmaların yaşandığı bir sürecin içine girildiğini hatırlatan Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Bu yıl 400 milyon dolarlık EBITDA yaratacağız. Çok rahatlıkla faiz ve anaparayı ödeyebiliriz. Ama biz borcu azaltmak ve kârlılığı artırmak için yola çıktık. Nihai hedefimiz bu borcu 1.5 milyar dolara indirmek. Ayrıca önümüzdeki dönemde dağıtımda daha aktif olmayı planlıyoruz” dedi.

MITSUI İLE MASADA


Doğalgaz dağıtımında yükselen iki bölge olarak tanımladığı Trakya ve Gaziantep için bir süre önce satış kararı aldıklarını hatırlatan Ak, bu santrallare Japon Mitsui’den teklif geldiğini, pazarlık sürecinde satışın Mitsui ile ortaklık görüşmelerine döndüğünü aktardı. Gelen teklif üzerine Mitsui ile yüzde 50-50 ortaklık için masada olduklarını açıklayan Ak, “Üç de yerli şirketten teklif var. Hızlı bir şekilde Japonlarla ilerleyebiliriz. Finansmanı Japonya dan sağlanacak. Masadaki teklif şöyle; İki grup birlikte şirket kuracağız. Finansmanın tamamı da Japonya’dan sağlanacak. Dolayısıyla Türkiye’ye önemli bir sermaye girişi olacak” diye konuştu.

JAPONLARDAN EK KREDİ


Sinan Ak, grup olarak ortaklık konusu iki bölgeye 350 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını, projelerin 110 milyon dolarlık kredisi bulunduğunu ifade etti. Mitsui’nin Japonya’nın dünyada gazını tedarik eden şirket olduğuna dikkat çeken Ak, şunları kaydetti: “Mitsui, Brezilya, Meksika ve Tayland’da ortaklıkları olan bir oyuncu. Böylesine stratejik bir şirketin Türkiye’ye gelmesi önemli. Ortaklık gerçekleşirse ek kredi sağlanması da söz konusu. Bu durum bize hâlâ Türkiye’nin cazip bir pazar olduğunu gösteriyor. Mitsui’nin Acıbadem  Grubu’nda da ortaklığı var, bu ilgi bize şirketin Türkiye’de büyüme yoluna da gidebileceğini gösteriyor.”

KIZGIN REKABET


Türkiye jeotermal yatırımlarına özel sektör aracılığıyla 10 yıl önce başladı. Şu anda 32 şirket toplam 1.347 Megawatt (MW) güçle bu alanda iş yapıyor. Bu da Türkiye’nin dünya liginde ilk 5 arasına girmesini sağladı. Jeotermal enerjide önce sahaların lisansı alınıyor, sonra petrol ve gazda olduğu gibi sondaj yapılıyor. 50-60 dereceden 240 dereceye kadar sıcak su bulunup çıkarılabiliyor. Bu su kullanımının ardından içine bazı eklemeler yapılarak yine geldiği yere geri gönderiliyor.

ŞİFRE SADECE YENİLENEBİLİR


Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, sohbet toplantısında sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, her yerde olduğu gibi enerjide de bazı sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti. Yüngül, Denizli Kızıldere’deki 165 MW’lık jeotermal tesisinin tek yerde dünyanın en büyük santrali olduğunu belirtirken, jeotermalde Alaşehir’le birlikte toplam 305 MW ile Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olduklarını söyledi. Grup olarak e-şarj, yenilenebilir enerji ve jeotermale yatırımları sürdüreceklerini ifade eden Yüngül, “Yatırım kollarımız hep yenilenebilir olacak” dedi. Grubun sadece jeotermale 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirtti.