EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada piyasa faaliyetlerini bozacak bu tip girişimlerle ilgili gerekli adımların atılmasında tereddüt  gösterilmeyeceği bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Kurumumuz tarafından  17.09.2019 tarihinde Shell Petrol A.Ş’nin  herhangi bir arz sıkıntısı yaşanmamasına rağmen, bayilerinin istediği akaryakıtı vermediği ya da çok sınırlı miktarda verdiği gelen  şikayetler doğrultusunda tespit edilmiştir.

İsmi ne olursa olsun, hiçbir dağıtım şirketinin serbest piyasa  koşullarında belirlenen akaryakıt fiyatları üzerinden manipülasyon  yapmasına ve tüketiciyi mağdur etmesine izin verilmeyeceği  bilinmelidir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu piyasa faaliyetlerini  bozacak bu tip girişimlerle ilgili gerekli adımları atmakta tereddüt göstermeyecektir.

Shell Petrol A.Ş ile ilgili soruşturma süreci başlatılmış olup gerek görülmesi halinde cezai işlem uygulanacaktır. Bütün dağıtım şirketlerimizin üzerine düşen sorumluluğu bihakkın yerine getirmesine rağmen tek bir şirketten kaynaklanan bu olayın  tekrarlanmaması, akaryakıt piyasamızın sağlıklı işleyişi açısından  büyük önem taşımaktadır."

ÜÇ BAŞLIKTA İNCELENİYOR


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Mart ayında hayata geçirilen yeni uygulamaya göre, akaryakıt şirketlerinin mevzuata aykırı eylemleri, düzeltme imkanı olan, düzeltme imkanı olmayan ve akaryakıt kaçakçılığı kapsamına giren fiiller olarak üç başlıkta inceleniyor.

ŞİRKETLER CEZADAN KAÇAMAYACAK


Yeni uygulamayla para cezası verilen şirketler, dava açma yoluna gitseler bile öncelikle aldıkları ceza miktarı kadar teminat mektubunu vergi dairesine sunuyorlar.

Böylece şirketlerin dava süresince adres değişikliği, şirket devri veya mal varlığı kaybı gibi gerekçelerle cezadan kaçmasının ve eylemlerinin karşılıksız kalmasının önüne geçiliyor.

Para cezasında tahsilatların artması ve uyarı mekanizması ile şirketlerin cezaya muhatap olmadan kendilerini düzeltmesi amaçlanıyor.