Hak-İş genel kurulunda konuşan Erdoğan, TCMB başkanının görevden alınması konusunda "Davul birilerinde tokmak birilerinde, yanlış bir anlayış. Bedelini kim ödeyecek, siyasetçi ödeyecek. Mutluluğunu kim yaşayacak banka başındaki yaşayacak. Yok böyle bir şey" dedi.

"Eğer ekonomi politikalarında TCMB kendinden beklenen rolü hakkıyla oynasaydı böyle bir değişiklik olmazdı" diyen Erdoğan, bundan sonra Merkez Bankası'nın ekonomi programına çok daha güçlü destek vereceğinin altını çizdi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Faiz denilen bu her türlü kötülüğün anası olan hele hele para politikalarında bu konuyla ilgili verilen talimatlara uymayan bu arkadaşımızın bir değişikliğe tabi tutulmasının gerekliliğine inandık.... Bundan sonraki süreçte faiz politikamızın nasıl hangi türde şekillendiğini de en kısa sürede göreceksiniz. Çünkü faiz enflasyonun da anasıdır."

Erdoğan faizin de enflasyonun da düşmesi gerektiğini belirterek, "Ve şimdi tek haneli rakamlara indirmek durumundayız, bunu da başaracağız. Bunun başka türlü izahı yoktur" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınarak, yerine faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Murat Uysal'ın getirilmesinin ardından bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi de başkan değişimi öncesine göre 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

REUTERS

[old_news_related_template title="Erdoğan görevden alma kararı hakkında açıklamalarda bulundu" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’te gerçekleşen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirve Toplantısı sonrası Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili, ' Merkez Bankası ile ilgili attığımız adım yeni yönetim sisteminin cumhurbaşkanına vermiş olduğu bir yetkinin neticesidir. Çünkü Merkez Bankası Başkanı daha önce layüseldi, (Kendisine soru ve hesap sorulmaz, sorumlu tutulmaz, sorudan muaf )hiçbir şey soramazsınız, istediği gibi adım atar. Şimdi burada da yapı içerisinde Sayın Başkanın kendine has birçok tasarrufu olmuştur ve bu tasarruflar neticesinde de maalesef ağır bedeller ödendi. Bu artık bir yere kadar katlanılabilirdi, çekilmez oldu ve ondan sonra da bunu başta Hazine ve Maliye Bakanım olmak üzere arkadaşlarımızla değerlendirmemizi yaptık ve burada bir değişikliğe gitmenin faydalı olacağına inandık.'açıklamasını yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/10/iecrop/aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-1_16_9_1562745709.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/erdogan-gorevden-alma-karari-hakkinda-aciklamalarda-bulundu-5222772/"]