Hükümet geçen yıl 30 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri öncesinde emeklilere iki maaş ikramiye taahhüt etmişti. Bu taahhüdün bütçeye yükü 24 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bütçeden emeklilere Ramazan Bayramı’nda 12 Milyar TL, Kurban Bayramı’nda da 12 milyar TL ödemeye yapılacak. Bütçenin zorda olduğu bir sır değil. Öyle ki Profesör Yalçın Karatepe’ye göre yılın ilk dört ayında bütçe açığı 90 milyar TL’ye ulaşmış durumda.

Bütçenin böyle sıkıntılı olduğu bir dönem de tam da seçim öncesi bayram emekli ikramiyeleri 27-31 Mayıs tarihleri arasında ödenecek.
AKP’den milletvekilliği de yapmış olan Borsa İstanbul’un eski başkanı İbrahim Turhan Twitter üzerinden attığı mesajda, “Emeklilere her bayram ikramiye ödenmesinin kamu maliyesinde yaratabileceği etkiye işaret ettiğimizde pek dikkate alınmamıştı. Bugün ihtiyat akçesinin Hazineye aktarılmasına ilişkin kamuoyuna yansıyan haberin arkasında bu yatıyor olabilir mi?” mesajını yayımladı.



CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak bütçede sorunlar olduğunu hükümetin vergi gelirlerini toplamakta sıkıntı yaşadığının belli olduğunu ifade ediyor. Öztrak bütçede ödemelerin yapılması noktasında sıkıntılı olduğunu belirterek eğer ihtiyaç akçesi hamlesine başvurulursa bu ‘bıçak kemiğe dayandı demektir’ diyor.

CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı

‘VERGİ GELİRLERİNDEKİ AZALMA GÖRÜLÜYOR’


Merkez Bankası’ndan ihtiyaç akçesiyle ilgili bir açıklama gelmemesine dikkat çeken Öztrak, “Hükümetin Merkez Bankası’nın zor günler için kenarına koyduğu ihtiyaç akçesini Hazine’ye devretmeye hazırlandığı iddialarına Merkez Bankası’ndan henüz bir cevap gelmedi. Bu parayı basıp piyasaya sürdükleri andan itibaren başka noktalara doğru sıçrar gider. Emekli ikramiyesini bir kez ödedin ondan sonraki ödemeleri ne yapacaksın. Seçim sürecini uzatmak ekonomiyi bunalıma sokmak anlamına geliyor” ifadesini kullandı.