Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıllardır büyük bir tartışma konusu olan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili konuşmuş, EYT yasasının çıkmayacağını duyurmuştu.

Erdoğan, “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak.

SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor” ifadeleriyle tartışmaları yeniden alevlendirmişti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT-SYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak

750 MİLYAR YÜK DOĞRU DEĞİL


Konuyu, mağdurların kurduğu Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (EYT-SYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak’la görüştük.

Sözcü’ye konuşan Özüpak şu ifadeleri kullandı:

“Bizim eylül ayı tespitlerimize göre sayımız 5 milyon 400 bin idi. Her ay 50 bin kişi emeklilik için süresini dolduruyor ve aramızdan ayrılıyor. Şu anda sayımız 5 milyon 300 bin civarında. Çalışma bakanlığının yayınladığı sitelerden alındı bu rakamlar. Biz emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sayıyı öğrenmek için dilekçe verdik, ancak hiçbir cevap alamadık. Net bir rakam ortaya koymadan ekonomiye getirileceği iddia edilen yükü konuşmak yersiz. 750 milyar lira gibi bir rakam dillendiriliyor. Bu rakam doğru değil. Tek seferde devletin kasasından böyle bir rakam çıkması söz konusu değil.