Financial Times'ta yer alan habere göre; platformundaki şüpheli haberlerin sahte olup olmadığını anlamak için gerçeklik kontrol edici internet siteleri ile çalışan Facebook’la iki büyük mecranın anlaşması iptal edildi.

Snope ve Associated Press (AP), Facebook ile yaptıkları kontrol anlaşmasını iptal etti. Snope Donald Trump’ın seçildiği ve sahte haberlerin zirve yaptığı 2016 seçimleri öncesinde Facebook’a gönüllü olarak destek veriyor platformundaki yalan haberleri tespit ediyordu.

100 BİN DOLAR ÖDEMİŞTİ


Daha sonra Facebook Snope’a 100 bin dolar ödeyerek şirketten platformundaki haberlerin doğru veya yanlış olduğunu anlamak üzerine hizmet alıyordu.

Snope’tan yapılan açıklamada Facebook ile çalışmanın artık maliyetlerini kurtarmadığı belirtildi. AP ise yaptığı açıklamada bugüne kadar Facebook ile yapılan çalışmadan memnuniyet duyduklarını anlatmakla yetindi.
Facebook haber doğrulama programında Türkiye’de teyit.org ile çalışıyor.

Facebook sakıncalı gördüğü haberleri 10’dan fazla ülkedeki gerçeklik kontrol edici platformlara göndererek içeriğin doğru veya yanlış olduğunu öğrenmek istiyor. İçerik gerçek değil ise çok daha az insana gösterilecek şekilde algoritma tarafından etkisi düşürülüyor.