Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, Göreme Vadisi ve çevresindeki alanın milli park olarak belirlenmesi hakkındaki 30 Ekim 1986 tarihli ve 86/11135 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırıldı ve Göreme milli park olmaktan çıkarıldı.

CHP'Lİ SARIASLAN: MİLLİ PARK STATÜSÜNDEN ÇIKARILMASI DEMEK YAPILANDIRMAYA AÇMAK DEMEK


CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Söz konusu bölgenin UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde olduğunu söyleyen Sarıaslan, "Burasının milli park statüsünden çıkarılması demek yapılandırmaya açılması demek. Burada bulunan ufak, kaçak yapılanmaları yıktılar. İyi de yaptılar. Ben o zaman da bunu söyledim. Ancak şu an anlaşılıyor ki burada amaç bölgeyi büyük yapılanmalara açmak. Bu bizim için çok kötü olur. Bu kararın hiçbir tutarlı yanı yok. Bu tarz bir durum Kapadokya'yı mahveder. Çünkü burası bölgenin tam göbeğinde olan bir yer. Yani olası bir yapılanmadan diğer yerlerin etkilenmemesi mümkün değil." ifadelerini kullandı.

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan

AKP'Lİ MENEKŞE: YETKİ KARMAŞASINI ÖNLEMEK İÇİN MİLLİ PARK STATÜSÜNDEN ÇIKARILMIŞTIR


Öte yandan AA'ya konuşan AKP Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe konu hakkında yaptığı açıklamada, "Kapadokya'da 4 ilçe ve 9 beldeyi kapsayan Kapadokya Alan Başkanlığı, bölgenin tarihi ve kültürel yapısını muhafaza etmek amacındadır. Bölgeye daha iyi sahip çıkmak adına, yetki karmaşasını önlemek için Milli Park statüsünden çıkarılmıştır." dedi.

Menekşe, şunları kaydetti:

"Kapadokya Alan Başkanlığı kuruldu ve yetki karmaşasının ortadan kalkması için farklı bakanlıkların yetkileri burada toplandı. Biz defalarca TBMM kürsüsünde ve basın kuruluşları aracılığıyla açıklama yaptık. Yetkiler, Kapadokya Alan Başkanlığı çatısı altında toplanmak suretiyle bölge daha etkin şekilde korunacak ve korunarak sonraki nesillere aktarmak görevimiz olacak. Bu söylemlerin art niyetli olduğunu düşünüyorum. Burada kimseye rant sağlanmayacak. Alan Başkanlığının kuruluş amacı zaten budur. Kapadokya'da 4 ilçe ve 9 beldeyi kapsayan Kapadokya Alan Başkanlığı, bölgenin tarihi ve kültürel yapısını muhafaza etmek amacındadır. Bölgeye daha iyi sahip çıkmak adına, yetki karmaşasını önlemek için Milli Park statüsünden çıkarılmıştır. Burası UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır. Kapadokya Alan Başkanlığında bu hafta ilk toplantı gerçekleşti. Çalışmalarına 15 gün içinde oluşumunu tamamlayarak başlayacaktır."

"FARKLI ŞEYLER YAPILACAK GİBİ ALGILANIYOR"


Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı da Göreme'nin Milli Park statüsünden çıkarılmasının tek sebebinin, bölgenin daha iyi şekilde korunmasını sağlayacak olan Kapadokya Alan Başkanlığının kurulmasından kaynaklı olduğunu ifade etti.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE


Kuzeyde Kızılırmak, doğuda Yeşilhisar, güneyde Hasan ve Melendiz Dağları, batıda Aksaray ve kuzeybatıda Kırşehir ile sınırlanan Kapadokya bölgesi Kalkolitik Dönemden beri devamlı yerleşim alanı oldu. Alanın en önemli özelliği, Erciyes Dağı ve Hasan Dağı tüflerinin, rüzgar ve su aşındırması sonucunda oluşan olağanüstü kaya şekilleri ve kışın ılık, yazın serin olan ve bu nedenle her mevsim için uygun iç iklim koşulları taşıyan kayaya oyma mekanlardır.

Göreme, özellikle 7-13. yüzyıllar arasında baskılardan kaçan Hristiyanların yerleşmesiyle Hristiyanlığın önemli bir merkezi haline geldi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan alanlar içinde, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer alıyor.


HIZLI TREN PROJESİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ


Göreme geçen yıllarda Antalya-Kayseri hızlı tren hattının güzergahında olmasıyla gündeme gelmişti. UNESCO Dünya Mirası listesindeki Kapadokya’nın ortasından geçmesi planlanan demir yolu hattı, peri bacaları ve tarihi kaya kiliseleriyle ünlü Göreme Tarihi Milli Parkı ile Konya ve Antalya’da üç ayrı yaban hayatı koruma sahasını etkileyeceği belirtilmişti.

[custom_content title="MİLLİ PARK NEDİR?" desc="Milli parklar koruma altına alınmış doğal alanlar olarak bilinir. Milli parkların kendilerine özgü değerleri vardır. Bazıları ender bulunan ya da soyu tükenme tehlikesi altında olan canlı türlerinin yaşam alanı, bazıları eski çağlardan kalma arkeolojik kalıntıların bulunduğu yerler olabilir. Bazı milli parklar ise ilginç jeolojik oluşumların yer aldığı bölgeler.">