Bankalar emekli maaşının 12 ay boyunca hesaplarda hareketsiz kalması durumunda bu maaşları bloke eder. Bloke edilen maaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade edilir. Bu uygulamanın esas amacı yalnız yaşayan ve daha sonra vefat etmesine rağmen bildirilmeyen emeklinin maaşını devlet bütçesine kazandırmaktır. Peki, Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu nasıl yapılır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

HAREKETSİZ VE BLOKELİ EMEKLİ MAAŞI İADE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama hizmetinden faydalanabilmek için öncelikle e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile Giriş seçeneklerinden birini kullanarak e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Şimdi aşağıdaki adımları takip edin:

1) e-Devlet Kapısı http://www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Sisteme Giris¸” bagˆlantısına tıklayınız.

2) Kimlik Dogˆrulama Sistemi Bagˆlantı sizi T.C. Kimlik Dogˆrulama Sistemi sayfasına yönlendirecektir. Bu as¸amada adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazdıgˆından ve güvenli bagˆlantı simgesinin aktif oldugundan emin olun.

3) Kimlik Dogˆrulama Yöntemi Kullanmak istediginiz kimlik doğrulama yöntemine tıklayıp ekranda çıkan yönlendirmeleri takip ederek sisteme giris¸ yapabilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinde çok sayıda hizmet sunulmaktadır. Aranan hizmetin kolayca bulunabilmesi için farklı yöntemler kullanılabilir.

Kullanmanız gereken hizmetin adı “Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İade Başvurusu”dur. Sisteme Giris¸ is¸lemininin ardından, “e-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Sosyal Güvenlik Kurumu” altında bulunan “Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İade Başvurusu” bağlantısına tıklayarak veya, Site İçi Arama kutusuna hizmet adının içinde geçen kelime veya kelimeleri yazıp arama tus¸una basın. Daha sonra listedeki “Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İade Başvurusu” bağlantısına tıklayarak veya, tarayıcınızın adres satırına )https://www.turkiye.gov.tr/sgk-hareketsiz-ve-blokeli-emekli-maasi-iadebasvurusu) yazarak ulaşabilirsiniz.

Hareketsiz ve blokeli emekli maaşınız yoksa hizmet bağlantısına tıkladığınızda açılan ekranda hareketsiz veya blokeli emekli maaşınızın görünmesi gerekir.

Hareketsiz veya blokeli emekli maaşınız varsa hizmet bağlantısına tıkladığınızda geçmişte yaptığınız iade başvurularınızı sorgulayabilirsiniz. Geçmişte yaptığınız iade başvurusu yoksa açılan ekranda “Geçmişte yaptığınız iade talebi bulunmamaktadır” uyarısını göreceksiniz. Yeni iade başvurusunda bulunmak için bu ekranda yer alan “Yeni İade Talebi” düğmesine tıklayınız.

“Yeni İade Talebi” düğmesine tıkladığınızda bilgilendirme formu açılacaktır. Bu bilgilendirmeyi dikkatli bir şekilde okuyun. İşleme devam etmek için “Devam Et” düğmesine tıklayın.

Bu aşamada, e-Devlet sisteminde doğruladığınız iletişim bilgileriniz görüntülenecektir. Doğrulanmış iletişim bilgilerinizi “İletişim Seçenekleri” sayfasından güncelleyebilirsiniz. "Gönder" düğmesine tıkladığınızda iade talebiniz ile birlikte bu sayfada görüntülenen doğrulanmış cep telefonu numaranız ve e-posta adresiniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na iletilecektir.

“Gönder” düğmesine tıkladığınızda talebinizin kuruma başarılı bir şekilde iletilmesi durumunda açılan ekranda İade talebinizin onaylanması halinde maaşlarınızın yatırılmasını istediğiniz banka hesabını "Banka Hesabı Tanımla" düğmesini kullanarak tanımlayabilirsiniz. Tanımlı banka hesabınız yoksa, iade talebiniz onaylandıktan sonra herhangi bir ayın 8'i ile 14'ü arasında Ziraat Bankası'ndan nüfus cüzdanınızı ibraz ederek maaşlarınızı alabilirsiniz. Bu sayfada yer alan “Geçmiş Taleplerim” düğmesini kullanarak başvurularınıza erişebilirsiniz.

Geçmişte yaptığınız iade başvurularınız varsa hizmet bağlantısına tıkladığınızda açılan ekranda görüntülenen tabloda yer alan “Yapılan İşlemler” düğmesine tıkladığınızda ilgili talebin işlem sürecini görüntüleyebilir ve henüz işleme alınmayan aktif talebinizi iptal edebilirsiniz. İptal işlemini gerçekleştirmek için bu sayfadaki Geçmiş Talepleriniz tablosunda görüntülenen “İptal Et” düğmesine tıklayınız.

Geçmiş Talepleriniz tablosunda görüntülenen “Yapılan İşlemler” düğmesine tıkladığınızda açılan ekranda ilgili talebinize ait işlem süreci görüntülenir.

Geçmiş Talepleriniz tablosunda yer alan “İptal Et” düğmesine tıkladığınızda açılan ekranda iptal etmek istediğiniz iade talebinize ait bilgiler görüntülenir. Bu sayfadaki “İptal Et” düğmesine tıkladığınızda talebiniz iptal edilecektir.

Talebinizin başarılı bir şekilde iptal edilmesi durumunda açılan ekranda “İade talebiniz başarıyla iptal edilmiştir. Bu hizmeti kullanarak yeni iade talebinde bulunabilirsiniz” uyarısını göreceksiniz. Bu hizmeti kullanarak yeni iade başvurusunda bulunabilirsiniz.

[old_news_related_template title="Blokeli emekli maaşı ne demek?" desc="Emekli olan kişileri ve emekli maaşını almaya başlayan kişileri en çok ilgilendiren konulardan birisi de emekli maaşı üzerindeki blokedir. Bazı sebeplerde dolayı bankalar emekli maaşlarının hepsine bloke koymakta ve emekli olan kişinin maaş almasına engel olmaktadır. Peki, blokeli emekli maaşı ne demektir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/16/iecrop/emekli-maas_16_9_1555390958.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/blokeli-emekli-maasi-ne-demek-szcu1-4439245/"]

[old_news_related_template title="En düşük emekli maaşı ne kadar oldu?" desc="2019 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 12.3 milyon emeklinin emekli maaşlarının ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki, En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/24/iecrop/emekli-maasi-shutterstock_16_9_1556087257.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/en-dusuk-emekli-maasi-ne-kadar-oldu-szcu1-4541403/"]