Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görev ve yetkilerine yurt içinde ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak edebilmesi eklendi.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile "Hazine'nin Cumhurbaşkanı kararı ile yurt içindeki ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak" ibaresi eklendi.

[old_news_related_template title="Nedim Türkmen: Devlet parayı verecek şirketi kurtaracak" desc="Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen devletin yurt içindeki özel şirketlere ortak olmasını sağlayan düzenlemesini yorumladı. Türkmen, 'Birçok şirket iflas noktasında. Devlet parayı verecek ve şirketi kurtaracak' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/07/iecrop/yarini5_16_9_1565163141.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/nedim-turkmen-devlet-parayi-verecek-sirketi-kurtaracak-5270475/"]

HAZİNE: YETKİ AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASI


Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre düzenlemenin amacının şirketlerin kurtarılması değil. Hali hazırda var olan düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle birlikte görev tanımına işlenmesi olduğunu belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamada, "Buradaki amaç ... hiç bir şekilde bir takım şirketlerin kurtarılması olmayıp, yapılmak istenen sadece 233 sayılı KHK'daki mevcut uygulama ile paralellik sağlanarak söz konusu işlemin Hazine ve Maliye Bakanlığı görevleri arasında sayılmak suretiyle görev ve yetki konusunun açıklığa kavuşturulmasıdır" denildi.

Açıklamada, "KİT'lerin yahut bağlı kuruluşlarının bir anonim şirkete ortak olması hususunda kanuni bir zemin geçmişten bugüne bulunmakta" denildi ve düzenlemede endişe kaynağı olarak görülen değişikliğin bugün getirilmediğine dikkat çekildi.

Açıklamada, "(Aynı kanunda) halihazırda yurt dışında şirket kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı yetkili kılınmıştır. Bir başka ifadeyle Cumhurbaşkanlığı makamına, teşebbüsler tarafından yurt dışında şirket kurulmasına ya da kurulmuş bir şirkete ortak olunmasına dair hali hazırda kanunen yetki verilmiş bulunmaktadır... Zaten Cumhurbaşkanlığı makamına verilmiş ve pay sahipliği yürüten kurum olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçmişten bu yana görev ve yetki olarak yürütülen bir konunun, ... uygulamalar bakımından açıklığa kavuşturulması ve Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemiyle birlikte görev tanımına işlenmesinden ibarettir" denildi.

İlgili değişiklik Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görev ve yetkilerini belirleyen Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesinde Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıldı.

Öte yandan bakanlığın görev ve yetkilerine, "Finansal piyasalara ilişkin yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri izlemek, değerlendirmek, finansal sektörü geliştirici ve finansal istikrarı güçlendirici çalışmalar yapmak" ve "Sigortacılık ve özel emeklilik sistemine ilişkin faaliyetleri düzenlemek, uygulamak, uygulamayı izlemek, denetimini yürütmek ve geliştirilmesine ilişkin esasları tespit etmek" de eklendi.

Ayrıca Cumburbaşkanlığı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın teşkilat yapısında da değişiklikler yapıldı, bazı genel müdürlüklerin görev dağılımında değişikliklere gidildi.

REUTERS