TBMM Genel Kurulunda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Ekonomik açıdan bir çok önemli maddeyi içeren kanun teklifinde TCDD ile ilgili de önemli bir madde yer alıyor. Buna göre TCDD Genel Müdürlüğü yatırımları, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden sermaye transferi yolu ile finanse edilecek.

ZARAR HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR


Son dönemde kazalarıyla gündemde olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) zararı her geçen yıl büyüyor.

Sayıştay’ın denetim raporuna göre 2017 yılını 2 milyar lira zararla kapatan TCDD’nin geçmiş yıllarla birlikte toplam bilanço zararı 18 milyar lirayı aştı.

tcddgrafik

Sayıştay denetçileri, uzun yıllardır TCDD yönetimini hızlı tren projelerinin yanı sıra, konvansiyonel hatların modernizasyonuna da ağırlık verilmesi konusunda uyarırken, yatırımların en uygun maliyetle ve zamanında tamamlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yüksek maliyetlerle işletmecilik yapmak zorunda kalan TCDD üzerindeki finansal yük de her geçen gün artıyor.

17ocaktcddgraf

PERSONEL SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ


Yıllardır zarar etmesi nedeniyle, iç kaynak yaratamayan kurum kaynak ihtiyacının sürekli olarak Hazine tarafından yapılan sermaye artışları ve devirli/garantili yurt dışı krediler ile karşılıyor.

Hazine'nin en fazla kaynak ayırdığı Kamu İktisadi Teşekkülü (KİT) olan TCDD, yatırım programı kapsamında 3.6 milyar, 2016'da 4.4 milyar, 2017'de ise 5.8 milyar lira ödenek kullandı.

Son 16 yılda çalışan sayısı 36 binden 13 bine gerileyen TCDD'de 8 bin sözleşmeli, 5 bin daimi işçi çalışıyor.

[old_news_related_template title="Felaketi getiren değişiklik" desc="Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği YHT kazasından hemen önce trafik düzenlemesinin değiştirildiği ortaya çıktı.  SÖZCÜ’nün ulaştığı 7 Aralık tarihini taşıyan ve TCDD’den “YHT Ankara Trafik ve İstasyon Müdürlüğüne” gönderilen belgeye göre, YHT hatlarının işleyişi için izlenen trafik düzeni değiştirildi. YHT’lerin Konya-Ankara arası kabul ve sevklerinde, dönüşleri manevra alarak yaptıkları, 9 Aralık’tan itibaren ise manevra yapılmaması talimatı verildi. Bu değişiklikten 4 gün sonra da kaza meydana geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/ankara-yht-kaza-foto-aa_16_9_1544872433.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/felaketi-getiren-degisiklik-2797913/"]