İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından İstanbul'da mezar ve cenaze ücretlerine zam yapıldı. Tabutlu defin ücreti 300 TL'den 350 TL'ye yükseltildi. Zincirlikuyu'da bir mezar yeri satın almanın bedeli ise 30 bin TL'den 34 bin TL'ye çıktı. 2018 yılında Zincirlikuyu'da boş mezar ücreti 25 bin idi.

İstanbul'da uzun yıllardır boş mezar yeri bulmak ciddi bir sıkıntı. Vatandaşlar, ölülerini üst üste gömerek soruna çözüm bulmaya çalışsa da bu yöntem her zaman geçerli olmuyor. Çünkü, yönetmeliğe göre üst üste 2 kişinin gömülmesi için aradan 5 sene geçmesi gerekiyor ancak lahit denilen çift katlı mezarlıklara aynı gün bile 2 kişi gömülebiliyor. Kimi vatandaşlar da yıllar öncesinden 5-10 kişilik aile kabristanı satın alarak, mezar yeri problemini çözmeye çalışıyor.

ZİNCİRLİKUYU'DA MEZAR YERİ 34 BİN TL


Avrupa Yakası’nda Zincirlikuyu, Ulus, Rumelihisarı (Aşiyan), Abide-i Hürriyet, Nafibaba gibi mezarlıklardaki fiyatlar ise 30 bin TL’den 34 bin TL’ye, cenazenin yanındaki boş yerin bedeli ise 15 bin TL’den 17 bin TL’ye yükseltildi. Sütlüce, Kağıthane merkez, Hasdal, İstinye gibi 2’nci bölge mezarlıklardaki bedel de Anadolu Yakası’ndaki ikinci bölge mezarlık fiyatları ile eşit tutuldu. Kilyos, Ayazağa, Büyükçekmece, Habipler, Cebeci gibi yerlerdeki 3’üncü bölge mezarlık fiyatları da 4 bin liradan 4 bin 500 liraya yükseltildi.

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç

"İSTANBUL'DA HER YIL BAYBURT'UN NÜFUSU KADAR KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR"


Peki, İstanbullular ne yapmalı? Hayatını kaybeden eşini dostunu nereye gömerek son görevini yerine getirmeli? İstanbul'da 497'si Müslümanlar 67'si gayri müslimler için olmak üzere 564 mezarlık bulunuyor fakat günde ortalama 200 kişi hayatını kaybediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre İstanbul'da her yıl 634 bebek doğuyor. Bu rakam yılda 80 bini bulurken, neredeyse sadece İstanbul'da her yıl Bayburt'un nüfusu kadar kişi hayatını kaybediyor.

Yetkililer, önümüzdeki 20 yıl içinde boş mezar yeri bulmanın yeni yatırımlar olmazsa imkansız olacağını belirtirken, hayatını kaybeden kişileri gömebilmek için her yıl 200 dönüm arazi tahsis edilmesine ihtiyaç duyuluyor. İstanbul'da en ucuz mezar yeri ise bin liradan başlıyor.