Ürettiği torbasız elektrikli süpürgelerle tanınan İngiliz tüketici elektroniği markası Dyson'ın, geçtiğimiz yılın sonunda duyurduğu elektrikli aracı hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Buna göre firma ilk patentlerini aldı. Şirketin bu kapsamda kurulan otomotiv birimi, İngiltere'nin güneyindeki eski bir havaalanında konumlandırılmış durumda. Söz konusu merkezde 17 kilometre uzunluğunda bir test parkuru yer alıyor.



Ürettiği elektrikli süpürgeler ile kendinden söz ettiren firmanın elektrikli otomobilinin crossover formunda olacağı belirtildi. Şirketin kurucusu James Dyson'ın yaptığı açıklamaya göre, otomobil Singapur'da üretilecek. 500 kişilik bir ekibin yürüttüğü çalışmalar sonucunda Dyson'un otomobilini 2021 yılında satışa sunması planlanıyor.  Peki Türkiye'de üretilecek olan yerli otomobilde son durum ne? Henüz atılmış somut bir adım yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yerli otomobili üretecek firmaları uyarmış ve "Ya başlayacaksınız. Ya başlayacaksınız. Başlamadığınız takdirde hesaplaşacağız. Bundan sonraki süreç böyle" ifadelerini kullanmıştı.

'CUMHURBAŞKANI OLARAK BİZZAT YANINIZDA YER ALACAĞIM'


CumhurbaşKanı Erdoğan 2017 yılının kasım ayında yerli otomobili üretecek 5 firmayı açıklamıştı.  Buna göre Türkiye'nin yerli otomobilini Turkcell, BMC, Kıraça Holding, Zorlu Holding ve Anadolu Grubu birlikte üretecekti.

"HAYAL GÜCÜ OLAMAYAN İNSANIN KANATLARI YOKTUR"


Erdoğan 2 kasım 2017'de yaptığı açıklamada, "Merhum Muhammet Ali, “Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur” diyor. Bizim de markası Türk, tasarımı Türk, üretimi Türk, pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Aslında bu bizimle birlikte milletimizin de hayali. 91 bin otomobilin satıldığı 2001’de böyle bir girişimin ekonomik bulunmaması gayet normal, ancak 2017 yılında 720 bin satışa ulaşıldığı için bu artık bir gereklilik. Engellerin aşılması noktasında Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağımı belirtmek isterim. Hatta gerekiyorsa Cumhurbaşkanlığında da bir ekibi görevlendireceğimi belirtmek istiyorum." ifadelerini kullanmıştı.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN ŞİRKET KURULMUŞTU


Daha sonra yerli otomobil üretmek amacıyla Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ kuruldu. Akabinde Türkiye'nin Otomobil Girişimi Grubu'nda yer alan markalardan biri olan Zorlu Grubu, Vestel elektronik adıyla bir otomobil modeli tasarımı için başvuruda bulunmuştu.  VEO adı verilen bu otomobil tasarımı bize yerli otomobilin neye benzeyeceği hakkında ipucu veriyor...



İŞTE YENİ CEO

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ CEO'su görevine ise Mehmet Gürcan Karakaş getirilmişti.