ABD yaptırımlarından dolayı tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle mücadele eden İran’da akaryakıt fiyatlarına yüzde 50 zam geldi!

Ayrıca her sürücüye aylık 60 litre benzin alabilme sınırı getirildi. Ülkede benzinin litre fiyatı 15 bin riyale (2.59 TL) çıktı. 60 litre benzinden fazla almak isteyenler litre başına 30 bin riyal ödeyecek.

HER AY GELİR GİBİ YARDIM


Financial Times’ta yer alan habere göre akaryakıt fiyatlarının zamlanmasından elde edilecek ekstra gelir sağlık ve memur maaşlarının ödenmesinde de kullanılacak. Ayrıca ülkedeki 82 milyon vatandaştan 60 milyonuna her ay gelir maaş gibi gelir yardımı yapılacak.

IMF rakamlarına göre İran’da enflasyon yüzde 40 seviyesinde. IMF ülkenin bu yıl sonunda yüzde 9 daralmasını bekliyor.

TAKSİCİLERİ ETKİLEYECEK


İran’da işsizlik de ciddi bir seviyede. İranlı işsizlerin büyük bir bölümü ülkede benzinin ucuz olmasından dolayı otomobillerini kişisel taksilere dönüştürerek para kazanmaya çalışıyor. Bu zam onları çok etkileyecek.

İran’ın bütçeden sorumlu Başkan Yardımcısı Muhammed Reza Nobakht, “Başkan benzinden elde edilecek ekstra gelirin İran halkı için kullanılması konusunda ısrarcı” ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="ABD'nin petrol yaptırımları İran ekonomisini vurdu! Enflasyon yüzde 42'ye çıktı" desc="ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek yürürlüğe koyduğu geniş çaplı yaptırımlar, İran'da ekonomik sorunları derinleştirdi. İran ekonomisinin can damarı petrol sektörünü hedef alan yaptırımlardan bir yıl sonra Tahran yönetimi, ABD'nin tek taraflı adımlarına karşı Avrupa'nın gerekli önlemleri almasını bekliyor. Hal böyleyken İran'ın petrol ihracatı, yaptırımlardan sonra günlük yaklaşık 2,3 milyon varil kayıpla yüzde 82 düştü. İran para birimi tümen, yaptırım sürecinde dolar karşısında yüzde 73 değer kaybetti. Ülkede son bir yıllık enflasyon yüzde 42 olarak açıklandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/04/iecrop/petrol-cihan-1_16_9_1555925295_16_9_1572856550.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/abdnin-petrol-yaptirimlari-iran-ekonomisini-vurdu-yuzde-82-azaldi-5429296/"]