Türkiye'de her geçen gün hatta gün değil her geçen saat işsizlik rakamları artıyor. Bu nedenle Türkiye'de çok sayıda vatandaş artık iş umudunu part- time veya gündelik işlerde arıyor! Peki firmalar ve vatandaşlar neden bu işleri tercih ediyor?

TÜİK dün işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre işsizlik oranı son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşarak yüzde 14.7 oldu. Son bir yılda 1 milyon 376 bin insan işsiz kaldı. 1 milyon 376 bin! Toplam işsiz sayımız 4.7 milyona ulaşırken üniversite mezunları dahil part-time işlerin kapısını aşındırıyor. Restoran, kafe ve mağazacılık sektöründeki firmalar da mevcut ekonomik koşullar nedeniyle part-time işlere ağırlık vermeye başladı. Firmalar bu yöntemle hem maliyetini azaltmak istiyor hem de personel sayısını en aza indirgemiş oluyor. Vatandaş ise artık iş bulamadığı için gündelik ve part-time işlere yoğunlaşmış durumda...

FİRMALAR PART-TİME'A DÖNÜYOR


Örneğin bir mağaza düşünelim hafta içi daha az yoğun, hafta sonu ve tatil günleri ise daha fazla yoğunluğa sahip. Dolayısıyla bu firmalar part-time personel ile çalışma saatlerini daha kolay ayarlayıp bünyesindeki personeli daha ekonomik bir şekilde kullanabiliyor. Vatandaş ise mevcut koşullar nedeniyle uzun süreli bir iş bulamadığı için ekonomik geçimini sağlamak adına part-time veya gündelik işlerde çalışıyor. Tabi birçok kimse için bu işleri bile bulmak kolay değil. Çünkü bu işler içinde kalifiye personel arıyorlar. Yani işin ehli olmanız da bekleniyor.


HER GÜN FARKLI BİR İŞ


Bugün itibariyle Türkiye’deki reel işsizlik oranının yüzde 20 seviyesinde olduğunu ifade eden yarı zamanlı iş arayan işletmelerle iş arayan insanları buluşturan uygulama Part-taym'ın Kurucusu Ege Büyüktaşkın "Üyelerimizden bazıları haftanın 2 günü cafede garsonluk, 1 günü prova mankenliği ve 1 günü çeşitli organizasyonlarda tanıtım hostesliği yapıyor." diyor.

Yarı zamanlı personel istihdamı İşletmeler için de önemli maliyet ve verimlilik avantajı  sağladığını belirten Büyüktaşkın, "İşletmeler bu yöntemle dönemsel yoğunlukları kolaylıkla dengeleyebiliyor ve daha az personel maliyeti sağlayabiliyor. " ifadelerini kulladı.

PERSONEL DEVİR HIZI YÜZDE 80'E ULAŞTI

Mağaza ve restoran sektörlerindeki personel çıkarma- alma hızının yüzde 80’lere kadar ulaştığını söyleyen Ege Büyüktaşkın, "İşletmelerin ani eleman ihtiyaçlarını yarı zamanlı olarak karşılama oranları gün geçtikçe artıyor. Yarı zamanlı insan kaynağını en yoğun tercih eden sektörlerin başında ise turizm, yeme içme, lojistik, perakende ve temizlik geliyor."  diye konuştu.

'KALİFİYE PERSONEL BULMAK ZOR'


İşsizlikte en önemli maddelerden bir tanesinin kalifiye eleman olduğunu belirten İstanbul Ataşehir'de restoran işletmecisi Tarkan Kosif, "Personel ilanımıza başvurular daha çok bizim alanın dışında oluyor. Başvuru yapanları çoğu üniversite mezunu oluyor. Ancak istediğimiz şartlarda personel bulmak çok zor. Evet herkes iş arıyor ancak kendini geliştiren insan bu sektörde çok az. Aslında Türkiye'de iş var ancak kalifiye personel bulmak çok zor" dedi.

[old_news_related_template title="Son dakika.... İşsizlik rakamları açıklandı" desc="Ocak ve Şubat ve Mart aylarını kapsayan, şubat dönemi işsizlik rakamları açıklandı. İşsizlik oranı son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşarak yine yüzde 14.7 oldu. Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı yüzde 41 arttı!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/15/iecrop/shutterstock_227525683-1_16_9_1557910355.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/son-dakika-issizlik-rakamlari-aciklandi-17-4801468/"]

AMAÇ MALİYETİ AZALTMAK


Beylikdüzü'nde günlük personel arayan başka bir restoran işletmecisi ise artık bir çok restoranın bu şekilde personel aradığını, daha az maliyetli olduğunu söylüyor. Bu şekilde iş yapan firmaların çoğunlukla yeme içme- sektöründe olduğunu kaydeden işletmeci böyle daha verimli çalıştıklarını belirtti.

'UZUN SÜREDİR İŞSİZİM'


1 yıldır iş arayan Elektrik Elektronik Mühendisi Serkan İnan, uzun süredir işsiz olduğunu söylüyor. İnan sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Uzun süredir işsizim. Alan olarak temizlik de olmak üzere bir çok işe başvurdum ancak alınmadım. Firmalar üniversite mezunu olduğum için alanımla ilgili iş bulduğumda kendi firmalarını bırakırım diye işe almak istemiyorlar." dedi.

PART-TİME ÖĞRETMENLİK

2007 ile 2011 yılları arasında matematik bölümü okuduğunu ardından formasyon alıp öğretmen olduğunu söyleyen Özge Duman ise sene başından itibaren dershanelerde uygun fiyata öğretmenlik yaptığını belirtti. Daha sonra ders saatlerinin haftada 2 ye düşürüldüğünü ve bir nevi part-time öğretmenlik yaptığını belirten Duman, "Uzun süreli bir iş bulmak için her şeyi denedim fakat 8 yıldır düzgün bir iş bulamadım. İş sahipleri doğru düzgün sigortamı bile yatırmıyorlar. Ders saatimi de 2'ye düşürdüler" dedi. İsmini vermek istemeyen işsiz bir gazeteci ise aylardır iş aradığını fakat hala bir iş bulamadığını söylüyor.