İSKİ’nin 2020 yılı bütçesi ve yeni su tarifesi İBB Meclisi’nin 28 Kasım tarihli oturumunda gündeme geldi. İSKİ bütçe kitapçığında yer alan 2020 yılı su satış tarifesinde, 0-10 metreküpe kadar olan kullanımlar için uygulanan 4 TL’lik birim fiyatının 4,80 TL’ye çıkarılması planlanıyordu.11-20 metreküpe kadar olan kullanımlarda 6 TL olan tarife 7,20 TL, 21 metreküp ve üzeri için oluşturulan yeni kademenin birim fiyatı da 10.80 TL olarak belirlenmişti.



İSTANBULLULARIN YÜZDE 75’İ KULLANIYOR

İBB Meclis oturumunda CHP ve İYİ Parti grubu bütçe kitapçığındaki tarifede, kamuoyundan gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak yeni öneride bulundu. İstanbulluların yüzde 75’inin kullandığı ilk kademe olan 0-10 metreküpe kadar kullanımlarda 4 TL’lik birim fiyata zam yapılmaması teklif edildi. 21 metreküp üzerindeki 3. kademe kullanımındaki birim fiyatı 12.60 TL’ye yükseltilmesi önerildi. Revize öneri yani su tarifesine zam, AKP grubunun oyları ile reddedildi. Böylece İSKİ Genel Kurulu’nun yapılacağı 2020 yılı mayıs ayına kadar eski tarifenin uygulanmasına karar vermiş oldu.



“SEÇİMDE İSTANBULLULARI KANDIRDINIZ MI?”

Karar alınırken AKP ve CHP grubu arasında tartışma çıktı. AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “6 ay önce bu mecliste İBB’yi yöneten başkanın seçim kampanyasını yürütürken İstanbul sokaklarında İSKİ’ye iftira atarak dünyanın en pahalı suyunun İstanbul’da kullanıldığını bu yüzden en önemli vaadinin suya indirim yapmak olduğunu söyledi. 6 ay önce bu meclis salonunda su indirimi ile ilgili o güzel sözleri söyleyenlerin bugün yüzde 20-80 arasında zam teklifi yapmış olması tek kelime ile izah edilebilir: Seçimde siz İstanbulluları kandırdınız mı? İstanbul’a müjdeyi veriyorum su zammı teklifine hayır diyoruz” dedi.



“AKP İSKİ BATSIN DİYOR”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da “Bu tarife geçmeyebilir, İSKİ batar mı? Elbette batmaz. İSKİ kendine göre yeni önlemler alır. Ama herkes şunu bilsin yapılan yönetmelik değişikliği ve tarife yeni hali ile uygulanmazsa yıllık 2 milyar TL zarar edecek. Sonra da diyeceksiniz ki ‘bütçe hedefleri niye tutmadı’. Yatırımlar hangi bütçe ile yapılacak? Biz 2014 seviyesinde su fiyatı öneriyoruz. 25 yıldır İstanbullulara pahalı su satan AKP şimdi çıkmış ortaya şov yapmaya çalışıyor” dedi. İstanbul’un yüzde 75’inin su zammından etkilenmeyeceği bir teklif hazırladıklarını vurgulayan Balyalı “Bu öneriyi reddetmek akıl tutulmasıdır. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Burada AKP çok açık bir şekilde İSKİ batsın diyor. 31 Mart ve 23 Haziran’ın intikamını almaya çalışıyorlar. 23 Haziran’da Büyükşehir’i kaybettik o zaman İSKİ de İBB de İstanbul da batsın diyorlar. Bu yapılan İstanbul’a yeni bir ihanettir” diye konuştu.

“MUTLU AZINLIĞA YAPILACAK ZAMMI ENGELLEDİNİZ”

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da iki seçim arasındaki dönemde mayıs ayında İmamoğlu’nun vaatlerinin üstüne çıkmak için suya alelacele indirim yapılınca ortaya az kullanan yüksek, çok kullananın da daha az zam aldığının ortaya çıktığını söyledi. Bunu düzeltmek için çalışma yaptıklarını belirten Subaşı, “Bu akşamdan itibaren İSKİ eksi 1.5 milyar para yazacak kenara. Bunun sorumlusu sizsiniz. Bu ret kararı ile zamma ‘hayır’ demediniz, eksi 1.5 milyar liraya ‘evet’ demiş oldunuz. Teklifimizde 3 kademe vardı. Birinci kademeye zam olmayacaktı. 2 ve 3. kademelere zam gelecekti. Ücretsiz olan insani su hakkını da eklediğinde 12 metreküpe çıkan ilk kademeyi kullananlar yüzde 75’i kapsıyor. Aslında bugün eğer zam yapsaydık yüzde 25’lik kesime tırnak içinde İstanbul’un mutlu azınlığına zam yapmış olacaktık. Siz mutlu azınlığa yapılacak zammı engellediniz. Havuzlarınızı suyla doldurun bol bol mayısa kadar. Yüzde 62 elektrik zammına ‘hayır’ demediniz. Yüzde 100’e yakın doğalgaza zam yaptınız. Orada bu cesareti görmedik sizden” dedi.

TEMEL ATMAMA TÖRENİNİN İNTİKAMI MI ALINDI?

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da “Yüzde 100 doğalgaza yüzde 60 elektriğe zam yapıyorsunuz. Ülkenin gerçekleri ortada, maliyetler çok yüksek. Maalesef bu karar İSKİ’nin 2020 yatırımlarını etkileyecek. Acaba temel atmama töreni düzenlenen Silahtarağa ileri biyolojik arıtma tesisi projesi iptal edilmese bu zam yine de reddedilecek miydi? Tamamen siyasi bir karar” diye tepki gösterdi.

7.7 MİLYARLIK BÜTÇE

Tarife değişikliği öncesinde de İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu tarafından İSKİ’nin 2020 yılı bütçesi sunuldu. İSKİ’nin bütçesi 7 milyar 776 milyon 456 bin TL olarak belirlendi. Mermutlu’nun sunduğu bütçede,İSKİ 2020 yılında içme suyu, kanalizasyon, etüt-proje, hizmet binası, gayrimenkul büyük onarım projeleri, kamulaştırma, makine-teçhizat alımları projeleri için 3 milyon 462 bin 409 TL’lik yatırım kaynağı ayırdı. Yatırımların 2 milyon 564 bin TL’si devam eden projeler, 897 bir 720 TL’si de yeni projeler için kullanılacak.

1 MİLYARLIK ELEKTRİK FATURASI

Mermutlu, İSKİ’nin aylık su gelirinin 450 milyon TL olduğunu, İller Bankası’ndan 50 milyon lira katkı payı geldiğini anlatarak giderlerin 612 milyon TL olduğunu aylık 104 milyon lira açık oluştuğunu söyledi. Enerji giderlerinin de çok yükseldiğine dikkat çeken Mermutlu “Enerji giderlerimiz son zamlardan sonra yüzde 8’den yüzde 14.5’e çıktı. İSKİ’nin yıllık elektrik masrafı 1 milyar TL mertebesinde” dedi. İSKİ bütçesi oybirliği ile kabul edildi.