İşverenin bünyesinde çalışan işçinin sözleşmesini tek taraflı fesh etmesi yani işten çıkartması durumunda işçi neler yapmalı? İşten çıkarılan birçok kişinin merak ettiği bu durumda nasıl bir yol izlenmeli. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işinden kovulan işçi Tazminat, mesai, ekstra maaş gibi alacaklarını nasıl temin eder? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı ile birlikte işten çıkarılan işçin hakları nelerdir öğrenebilirsiniz? İşte detaylar…

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR?

Çalışanın işyeri sözleşmesi işvereni tarafından tek taraflı olarak fesh edildiği takdirde 4857 sayılı İş Yasası’na göre işçi, yeni haklar elde ederek alacaklı konuma gelir. Bu nedenle işveren işten çıkaracağı kişi ile anlaşma yoluna gider. Bu anlaşma ikale sözleşmesidir. İkale anlaşmasına göre işçi ve işveren ortak bir noktada buluşarak yollarını ayırabilir.

İKALE SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kelime anlamı olarak kısaca anlaşmayı bozma olarak tanımlanabilir. İşçi ve işveren masaya oturup karşılıklı olarak anlaştıkları iş sözleşmesini yine anlaşarak sona erdirmek için ikale sözleşmesi yaparlar.

ÇIKARILAN İŞÇİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

İş akdinin feshedilmesi durumunda işverenin ilk olarak çalışana yazılı bildirim yapması gerekir. Yapılan bildirimde sözleşmenin neden fesh edildiği kesin bir şekilde belirtilmeli. Eğer çalışanın yeterliliği hakkında bir gerekçe varsa bunun için çalışanın savunması alınmalı.

Eğer işçinin çıkarıldığı tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi dolduysa işten çıktıktan sonra 100 gün sonra da sağlık hizmetinden faydalanabilir. 90 gün prim ödemesini tamamlamadıysa sadece 10 gün yararlanabilir.

İşçinin işverenden alacağı haklar ise;

Kıdem tazminatı
İhbar tazminatı
Birikmiş ücretli izinlerin ücreti
İşten çıkış ihbarın yapıldığı güne kadar ki maaşı
Fazla mesailerin ücretleri
Aynı zamanda işçi, İŞKUR’un belirlediği şartları tamamladığı takdirde işsizlik ödeneği alabilir. İşten kovulan işçi daha sonra işe iade davası açabilir.
İkale sözleşmesi yapıldıysa;
İşverenden, işsizlik ödeneği için alması gereken paranın tamamını alır.
İşten anlaşarak ayrıldığı için işveren bu süreyi göz önüne alarak 2-3 maaş ikramiye ödemesi yapabilir.

[old_news_related_template title="Kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplanır?" desc="İşten çıkarılan ya da istifa eden her işçinin aklında hangi tazminatları almaya hak kazandığı ve bu tazminatların nasıl hesaplandığı hakkında sorular vardır. Bunların başında da kıdem tazminatı var. Kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplanır? İşçi hangi şartlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanır? İşte tüm bu soruların cevapları ve ayrıntılı açıklamaları…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/28/iecrop/para-shutter2_16_9_1561694357.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/kidem-tazminati-nedir-nasil-hesaplanir-2szcu-5202758/"]

[old_news_related_template title="İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı hesaplama…" desc="İşçi ve işveren arasında uzlaşmazlık konularının başında gelen ihbar tazminatı ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı hesaplama…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/08/iecrop/para-shutter-ihbar-tazminati_16_9_1554705158.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ihbar-tazminati-nedir-ihbar-tazminati-hesaplama-szcu1-4335372/"]