Turagay, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kapıkule sınır kapısında TIR giriş çıkış sayılarında ekim ayı itibariyle yüzde 30'lara varan bir artış olduğunu söyleyerek, "Rakamlara baktığımız zaman, geçen seneyle karşılaştırdığımızda, Kapıkule'de ekim ayı itibariyle yüzde 30'lara varan bir artış var tır giriş ve çıkış sayılarında. Bizim Türkiye'den gönderdiğimiz araç sayısı günde bin 200'ü bulmuş durumda. Bu bir rekor." diye konuştu.

Turagay, Kapıkule'de geçen sene TIR giriş ve çıkış ortalamalarının günde 900, bu yıl ise bin civarında olduğunu bildirdi.

'ÇOK DAHA YÜKSEK RAKAMLARA ULAŞIRIZ'


İşlem hacmini artırmak için Kapıkule Sınır Kapısı sahasında başlatılan inşaatın ocak ayında tamamlanacağını ifade eden Turagay, şunları kaydetti:

"İnşaat tamamlandığı zaman 8 çıkış peronu, 5 giriş peronu olacak. Bulgar tarafından 10 giriş peronu var, dolayısıyla bu peronları da en iyi şekilde kullanmaya çalışacağız. Şu an önümüzdeki en büyük engel Türkiye'den çıkıştan sonra Bulgar tarafına girişte kontrol noktalarının sayısının azlığı.

Bulgar sınır kapısında 2 kontrol noktası var. Daha sonra da 2 dezenfekte ünitesi var. Bunların sayısını artırmak için Bulgarlarla toplantılar yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Eğer o sayıları artırabilirsek, oradaki boğazı, geçişi genişletebilirsek o zaman biz çok daha yüksek rakamlara ulaşırız. Buradaki TIR kuyruklarımızı da azaltırız.

Burada bir önemli nokta daha var bu bizim ihracatımızı etkilemekle birlikte, taşıma firmalarının önemli bir kısmı yabancı firmalar. Dolayısıyla bu farkındalığı özellikle Almanlar nezdinde anlatmamız gerekiyor. O konuyla ilgili gerek Uluslararası Nakliyeciler Derneği gerekse sivil toplum örgütlerimiz ve gerekse biz ayrı olarak da çalışacağız." (AA)