Ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması amacıyla alınacak tedbirleri belirleyen yönetmelik yenilendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ve ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına ilişkin esasları belirleyen yönetmeliğe göre; Ulaştırma Bakanlığı'nca, enerjinin verimli kullanımı ve yakıt tüketiminin düşürülmesi için gerekli olan ulaşım ana yolları, lojistik merkezler, bölünmüş yollar, köprüler, tüneller, tüp geçişler, yüksek hızlı tren ve demiryolu ağları, limanlar, sanayi bölgeleri ve lojistik merkezlere bağlantı yolları ile modlar arasında entegrasyonu sağlayıcı kısa, orta ve uzun vadeli planlar ile yatırımların yapılması ve denetlenmesi sağlanacak.

[old_news_related_template title="Kent merkezlerine parayla giriş tartışma yarattı" desc="Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kent merkezlerine girişte araçlardan para alınmasıyla ilgili başlattığı çalışma meslek odalarını ikiye böldü. Çevre mühendisleri durumun gündeme gelmesinin bile hava kirliliği açısından çok önemli olduğunu belirtirken taşımacılık yapan meslek grupları duruma tepkili." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/12ph3hph1p3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/kent-merkezlerine-parayla-giris-tartisma-yaratti-1362301/"]

'TEŞVİK EDİCİ ÖNLEMLER ALINACAK'


Ulaştırma Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar arası işbirliği sağlanarak, yakıt tüketimi açısından ekonomik ömrünü tamamlamış, araçların trafikten çekilmesi, araç filosunun enerji verimliliği yüksek yeni teknoloji araçlarla yenilenmesine yönelik teşvik edici önlemler alınacak.

Bu kapsamda ayrıca, toplu taşımacılığın etkin kullanımı için tedbirler alınacak. Trafik sıkışıklığının yaşandığı saatlerde, trafiği rahatlatmak, enerji ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla kentteki kurum ve kuruluşların işe başlama ve bitiş saatleri planlanabilecek, esnek çalışma ve uzaktan çalışma olanakları değerlendirilecek.

'KENTSEL ULAŞIM ANA PLANI HAZIRLANACAK'


Belediyelerden nüfusu 100,000'in üzerinde olanlar, Ulusal Ulaştırma Ana Planı'na uygun olarak Kentsel Ulaşım Ana Planı hazırlayacaklar. Planlar, 15 yıllık süreler için yapılacak ve her beş yılda bir şehrin kalkınma planları, orta vadeli planlar ve mekânsal planlarla paralellik sağlayacak şekilde gözden geçirilerek yenilenecek.

Belediyelerce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygun görüşünü almak kaydıyla, kent merkezlerinde ve semt ölçeğinde yoğun trafik ve hava kirliliğinin yaşandığı alanlar düşük emisyon alanı ilan edilebilecek. Alana girişi sınırlandırılacak olan araçlar için alternatif ulaşım imkânları ve yolları planlanacak.

Sınırlandırma ve ücretlendirme araç emisyon sınıfına, girilen yola, trafik yoğunluğuna, bölge ve zaman dilimine göre orantılı ücretlendirilecek.


 


Hava kirliliğine karşı kent merkezlerine otomobillerin para ile girmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?






Doğru bir çözüm

Kişinin otomobil kullanma özgürlüğü engellenemez













Created with QuizMaker




REUTERS