İşçinin, çeşitli nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalıştığı yıllar için işveren tarafından ödenen kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Kimler kıdem tazminatı alabilir? Bilinmesi gereken her şeyi haberimizde bulabilirsiniz…

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Kıdem tazminatı tavan tutarı (1 yıl çalışma karşılığında alınabilecek en yüksek kıdem tazminatı tutarı) 2019 yılının birinci yarısı için (01/01/2019 - 30/06/2019 tarihleri arasında) 6.017,60 TL'dir.

Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o işyerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor.

Örneğin, son aldığınız brüt ücret 3 bin 200 liraysa, aynı işyerinde 9 yıldır çalışıyorsanız ve işvereniniz sizi işten çıkarttıysa; kıdeminiz 28.800 lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için, işveren tarafından işten çıkarılması gerekir. Ancak işçinin çıkarılırken, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmamış olması gerekiyor. Yani, hırsızlık, huzuru bozacak davranışlar gibi işyeri kurallarına aykırı nedenlerden işten çıkarılırsanız, kıdem tazminatı alamazsınız. İş yasasına göre sağlık sorunu gibi haklı bir nedene dayanarak, işten ayrılma zorunluluğu oluşmuşsa tazminat alınır. Erkek çalışanların askerlik nedeni ile işten ayrılması da tazminatı doğurur. Kadın çalışanlar ise çalışırken evlenirse, evlendikten sonraki bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılabilir ve tazminat alabilir. Emeklilik şartını yerine getirmiş çalışanlar da kıdem tazminatı alabilir.

[old_news_related_template title="Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır?" desc="Kıdem tazminatı gelir vergisi iadesi sayesinde çalışanların kıdem tazminatında yapılan vergi kesintisi iade edilecek. Kıdem tazminatı vergi iadesi için başvuru yapmak gerekiyor. Peki, kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/kidem-tazminati-iade_16_9_1549649737.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/kidem-tazminati-vergi-iadesi-nasil-alinir-kidem-tazminati-vergi-iadesi-basvurusu-nasil-yapilir-3453006/"]

[old_news_related_template title="İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı hesaplama…" desc="İşçi ve işveren arasında uzlaşmazlık konularının başında gelen ihbar tazminatı ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı hesaplama…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/08/iecrop/para-shutter-ihbar-tazminati_16_9_1554705158.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ihbar-tazminati-nedir-ihbar-tazminati-hesaplama-szcu1-4335372/"]