Çalışanın haklarını büyük ölçüde tırpanlayacak kıdem tazminatı fonu düzenlemesi gündemden düşmüyor. Bugün İşçi Bayramı'nda da konu kıdem tazminatı olacak. İşte kıdem tazminatı fonu hakkında merak edilenler...

KIDEM TAZMİNATI FONU AYRINTILARI

Sözcü Gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan bu konunun 8-10 yıldan fazla bir sürede sürekli olarak ısıtılıp masaya konulduğunu söyleyerek, “Konuyla ilgili somut olarak atılmış bir adım yok sadece taslağı var” dedi. Bir çok işçi sendikası ise Kıdem Tazminatı Fonu’na sıcak bakmıyor.
para sözcü ile ilgili görsel sonucu


İŞ YERİNDEN ALINAN KIDEM TAZMİNATI FONDAN ALINACAK

Kıdem tazminatı fonunun aynı işsizlik fonuna benzediğini belirten Özcan, “Kıdem tazminatı iş veren tarafından ödenirken fon kurulması dahilinde bu fon tarafından karşılanacak. Yani işçiler eskiden iş yerlerinden kıdem tazminatlarını alırken fon kurulduğu takdirde buradan alacak.” ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ: BİZİM ÇÖZÜMLERİMİZLE İŞVERENLER ARASINDA CİDDİ FARK VAR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konuyla ilgili, “TİSK'in temsil ettiği kesim dışında kalan birçok işveren işçiye kıdem tazminatı vermek istemiyor. Kıdem tazminatı fonuna sıcak bakan tek işçi konfederasyonuyuz ama bizim çözümlerimizle de işverenlerin beklentileri arasında ciddi fark var. Özellikle TOBB'un temsil ettiği geniş bir kesim kıdem tazminatının mevcut yapısına bile itiraz ediyor. Böyle bir tablonun olduğu yerde uzlaşının çıkması imkansız. Çünkü fonun kurulmasında işverenin tavrı ve tutumu son derece önemli.” açıklamasını yapmıştı.
para sözcü ile ilgili görsel sonucu


ÇALIŞMA BAKANI: ‘YAPTIK OLDU' MODELİ KİMSEYİ MEMNUN ETMEZ

Arslan, kıdem tazminatında varolan eksiklerin giderildiği ve bütün işçilerin hakkını alabildiği bir modeli istediklerini belirterek, “Biz tüm çalışanların kıdem tazminatını almasını isterken, işverenler varolandan kurtulmaya çalışıyor. Burada niyet samimi değil. Özellikle KOBİ'ler kıdem tazminatı vermek istemiyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise kıdem tazminatı konusunun ortak akıl ile birlikte çözülebileceğini, “Yaptık, oldu” şeklindeki bir modelden kimsenin memnun olmayacağını söylemişti. Sarıeroğlu, “Kıdem tazminatı konusu ortak akıl ile birlikte çözüm üretilebilecek bir alan, ‘Yaptık, oldu' şeklinde bir modelden hiçbir kimsenin memnun olabileceğini düşünmüyorum.” diye konuşmuştu.

SENDİKALAR KARŞI ÇIKIYOR

Bu fonun kurulması öncesinde kafalarda çok fazla soru işareti olduğunu söyleyen Sözcü Gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan, “Şu anda bir işçi her bir çalışma yılı için 30 günlük ücreti üzerinden kıdem tazminatı alıyor. Ancak bu fon üzerinden alırsa daha az gün üzerinden alması gündemde. Bu nedenle sendikalar bu fona yanaşmıyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: KIRMIZI ÇİZGİME DOKUNMA

Geçtiğimiz günlerde Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan kıdem tazminatı söylentileriyle ilgili harekete geçtiklerini belirtilerek 1 Mayıs'ta ‘kırmızı çizgime dokunma’ mesajı verileceğini söylemişti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan Kıdem Tazminatı fonu ile ilgili kıdem tazminatında kazanılmış haklarda geriye gidişe izin vermeyeceğimizi herkes bilsin” diye konuşmuştu. Atalay 1 Mayıs mitinginin ana konusunu ‘'kıdem tazminatı” olarak belirlediğini de açıklamıştı.