Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, 2018’in ekonomik ve politik belirsizlikler nedeniyle küresel ölçekte pek çok zorlukla karşılaşılan bir yıl olduğuna dikkati çekti.

Çakıroğlu, "2018’de piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, büyüme, kârlılık ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik. Dengeli portföy yapımız, güçlü ihracat performansımız, etkin bilanço ve risk yönetimi anlayışımız finansal sonuçlarımıza olumlu olarak yansıdı. 2018 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Koç Topluluğu’nun geçmişten bugüne "Ülkem varsa ben de varım" diyerek yatırım yapmaya devam ettiğini aktaran Çakıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'SON 10 YILIN EN BÜYÜK SERMAYE ARTIRIMLARINDAN BİRİ'


"2018 yılındaki 9 milyar TL’lik kombine yatırımla, son 5 senedeki toplam yatırımlarımız 37 milyar TL'ye ulaştı. Türkiye'nin özel sektör Ar-Ge harcamalarının yaklaşık yüzde 11’ini gerçekleştirerek yurt dışında ve yurt içinde rekabetçiliğimizi artırdık, teknoloji gücümüzü ve markalarımızın değerini yükselttik, birçok yenilikçi ürün ve hizmeti hayata geçirdik. Sene içinde Yapı Kredi’nin sermayesini 4,1 milyar TL artırarak Türkiye’deki son 10 yılın en büyük bedelli sermaye artırımlarından birini başarılı bir şekilde tamamladık. 2019’un Ocak ayında da Yapı Kredi yurt dışı piyasalarda 650 milyon dolarlık ilave ana sermaye niteliğine sahip tahvil ihracını gerçekleştirdi. Ayrıca, enerji üretim şirketimiz Entek, Eylül 2017’de Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santrallerinin özelleştirilmesi ihalesinde 1,3 milyar TL’lik en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı ve Mart 2018’de gerekli süreçlerin tamamlanması sonrasında santralleri devralarak işletmeye başladı. Bu gelişmeler hem bizim hem de yurt dışındaki yatırımcıların ülkemize duyduğu güvenin somut göstergeleridir."

Koç Topluluğu şirketlerinin başarılı performanslarına dikkati çeken Çakıroğlu, "Tüpraş, 2018 yılında da üretim faaliyetlerini güçlü bilançosu ve etkin finansal risk yönetimi politikaları ile destekleyerek, ülkemiz akaryakıt ihtiyacının karşılanmasındaki sorumluluğunu başarıyla gerçekleştirdi. Aygaz, etkin bayi ve dağıtım ağıyla pazar liderliğini korumaya devam etti ve toplam 2 milyon ton LPG satışı gerçekleştirdi. Opet istasyon sayısını bin 615’e çıkarırken, müşterisine daha da fazla değer yaratma hedefiyle, istasyonlarında bulunan 'Fullmarket'leri 10 kategoride binden fazla ürünün yer aldığı ‘Ultramarket’e dönüştürmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

AA