Merkez Onikişubat ilçesinde yaşayan Serdal Kaplan, bir süre önce bir bankadan çektiği konut kredisinden "full paket" ücreti adı altında bin 500 lira para kesinti yapılmasının ardından, Onikişubat İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.  Şikayet üzerine toplanan heyet, "Bankanın tüketici ile müzakere edilerek sözleşmeye konulduğunu ispat edemediğinden" tüketiciden alınan söz konusu ücretin iadesine karar verdi.  Bankanın karara itirazını değerlendiren Kahramanmaraş Asliye Hukuk Mahkemesi, Onikişubat İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin verdiği kararı yerinde bularak, ücretin iadesine hükmetti.

'FULL PAKET ÜCRETİ TÜKETİCİDEN ALINAMAZ'


Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Nesih Tanrıverdi, full paketin büyük sanayiciler için yüksek miktarda yapılan EFT ve havale işlemlerinde kullanıldığını, tüketiciden full paket ücreti alınamayacağını söyledi. Tanrıverdi, "6502 sayılı kanunda, tüketicinin korunması kapsamında tüketici veya konut kredisi alan tüketicilerden alınabilecek ücretler bankacılık düzenleme ve denetleme kurulunun çıkarmış olduğu yönetmelikle sınırlandırılmış, buna göre hangi ücretlerin ne oranda alınacağı kesin bir sınırla çizilmiş bulunmaktadır. Buna göre full paket ücreti tüketiciden alınamaz" dedi.

[old_news_related_template title="'Yanıltıcı indirim' Tüketici Hakem Heyeti'ne takıldı" desc="'Yüzde 70'e varan indirim' yapılan bir mağazadan ceket alan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kasaya gittiğinde ürünün indirimli halinin 1399 lira olduğunu öğrenince konuyu tüketici hakem heyetine taşıdı. Hakem heyetinin 1399 lira üzerinden yüzde 65,4 indirimle ortaya çıkan 914,95 liralık farkın ödenmesine karar verdiğini belirten Ağaoğlu, 'Burada tüketici lehine çok önemli bir karar çıktı.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/icfoto-shutter_16_9_1544002290.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/yaniltici-indirim-tuketici-hakem-heyetine-takildi-2777685/"]

Gerekçeye bakıldığında mahkemenin verdiği kararın hukuka uygun olduğunu söyleyen Tanrıverdi, "Banka yaptığı savunmada, tüketicinin konut kredisinden farklı bir hizmet sözleşmesini kendi iradesi ile sözleşmeyi imzaladığını iddia etse de bu 'full paket' dediğimiz paket miktarı, tüketici için ağır bir miktar. Tüketici ayda yaklaşık 100 lira bu full pakete ödemekle yükümlü tutuluyor. Halbuki tüketiciye verilen hizmet kapsamında alınacak ücret 3-5 lirayı geçmeyecek bir miktardır. Dolayısıyla bunun 100 lira olarak tüketiciden talep edilmesi işin doğasına aykırıdır" dedi.
Full paket ücretinin büyük sanayiciler için çıkarılmış bir paket olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, "Çok yüksek miktarda EFT ve havale bedeli ödeyen sanayicimiz bu paketten faydalanarak belli bir miktara kadar yapacağı havaleleri sınırlandırmış, bu hizmetten yararlanmış oluyor. Tüketicinin full pakete ihtiyacı olma ihtimali yok diyebiliriz. Diğer tüketicilerimizde başvuru yaparak bu ücretin iadesini talep edebilirler'' diye konuştu.

AA- İHA