TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım - ÜFE), 2019 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre  yüzde 8,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,50 ve on iki aylık ortalamalara göre  yüzde 12,87 artış gösterdi.



Meyve sebze fiyatlarının gündemden düşmediği, vatandaşlara ucuz meyve sebze satmak için tanzim satış noktalarının kurulduğu bu günlerde, meyve sebze üretiminin maliyetinin de ne kadar arttığı gözler önüne serildi.



 

"EN ÖNEMLİ SORUN ÜRETİM MALİYETLERİ"


Ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Yıldırım, fiyat artışlarının tek sebebinin aracılar ve depocular olmadığını belirterek, yapılması gereken en önemli şeyin üretici maliyetlerinin düşürülmesi olduğunu söyledi.

En başından beri bunu söylediklerini belirten Ali Ekber Yıldırım, "Fiyat artışının sebebi sadece aracılar, depocular değil. En önemli sorun üretim maliyetleri. TÜİK rakamları da bunu doğruluyor. Özellikle geçen Ağustos ayında döviz kurlarında yaşanan ani yükselişe bağlı olarak üreticinin gübre, mazot gibi maliyetleri çok fazla arttı. Yüzde yüzün üzerinde artış yaşanan kalemler var. O nedenle yüksek fiyatlarla üretim aşamasından başlayarak mücadele edilmesi çok önemli. Üretici artık üretim yapmaktan kaçıyor. Ya da farklı ürünlere yöneliyor. Örneğin bu yıl bir çok üretici kolay ihraç edilen bir ürün olduğu için Kaliforniya biberi ekiyor. Depolara yapılan baskınlar bir halkadır. Market denetimleri bir halkadır. Bunun kökenine inmek lazım. O da üretici maliyetlerinin düşürülmesidir." ifadelerini kullandı.

TÜİK verilerine göre Ocak ayında fiyatı en çok artan ve azalan ilk 10 ürün

ÜRETİM MALİYETLERİ DE ARTMIŞ


TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu da TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinde bir paylaşımda bulundu. İmamoğlu paylaşımında, "Market fiyatları çok konuşuldu ama bugün açıklanan Tarım Ürünleri Üretici enflasyonu aynı ilgiyi görmedi. Halbuki tarlada da fiyat artmış Ocak'ta. Patlıcan %64, Domates %47,9, Biber %48,4. Üstelik bunlar aylık artış, yıllık değil" ifadelerine yer verdi.